U Otvorenom gradu o ZOIS-u i stambenom zbrinjavanju

Odluka kojom će austrijskim trgovačkim društvima Saubermaher i Strabag Grad Beli Manastir isplatiti 625.500 eura, prihvatilo je Gradsko vijeće, a u emisiji Otvoreni grad odluku je pojasnio gradonačelnik Tomislav Rob i njegov zamjenik Goran Hes. Beli Manastir se tako priključio Županji, Vinkovcima i Vukovaru, gradovima koji su, uz Osijek i Beli Manastir, suosnivači Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada istočne Slavonije.
       Važno je istaknuti kako pristankom na nagodbu izlazimo iz svih ostalih sporova s tužiteljima. Isto tako, prijedlog nagodbe od prije dvije godine bio je znatno veći, ali je i ovih 625.500 eura prilično veliki iznos, rekao je Rob i dodao kako isplata neće ugroziti poslovanje grada. Ideja datira iz 2001. godine, kada su gradovi Vukovar, Osijek, Beli Manastir, Vinkovci i Županja osnovali Javnu ustanovu ZOIS. Tada počinje pravna zavrzlama koja je predugo traje.

Početkom veljače otvoren je javni poziv za prodaju nekretnina u vlasništvu Grada Belog Manastira. Zamjenik gradonačelnika Goran Hes ujedno je i predsjednik povjerenstva za određivanje prioriteta, a kada grad izboduje liste, ministarstvo će dati suglasnost i dati broj i suglasnost za otkup stana po povlaštenim uvjetima.
Za razliku od prošle godine ove godine je zanimanje veliko, rekao je Hes.