„U modi su nova pravila – Vozim odgovorno, stižem sigurno“

Hrvatski sabor je 21. listopada proglasio Nacionalnim danom sigurnosti cestovnog prometa koji se ove godine obilježava po treći puta i to pod sloganom „Vozim odgovorno, stižem sigurno“.

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske, u sklopu Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa, nositelj je raznih aktivnosti kojima građane informira i educira o važnosti odgovornog ponašanja u prometu kako putem službenih i društvenih mreža tako i u posebnim informativnim kornerima u deset hrvatskih gradova.

Obilježavanje prati kampanja „U modi su nova pravila“ kojoj je cilj informirati vozače osobnih prijevoznih sredstava, ali i sve druge sudionike u prometu te stručnu i širu javnost o novim prometnim pravilima, educirati ih o važnosti sigurnosti u cestovnom prometu te dodatno podići svijest o nužnosti poštivanja novih pravila koja su stupila na snagu posljednjim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (ZSPC).


„Godišnje na hrvatskim cestama strada oko 12.000 osoba, od kojih prosječno 300-tinjak izgubi život, a najviše su ugrožena djeca, mladi i druge skupine poput biciklista, mopedista, motociklista i pješaka. Ipak, ohrabrujuća je vijest što sigurnost cestovnog prometa u Hrvatskoj, prema statističkim pokazateljima, iz godine u godinu bilježi trend poboljšanja. Osim Zakona o sigurnosti prometa na cestama, veliki utjecaj na smanjenje smrtnosti na našim cestama ima i šesti Nacionalni plan sigurnosti cestovnog prometa koji je donijela Vlada Republike Hrvatske za razdoblje 2021. – 2030. godine, a kojim nastavljamo težiti poboljšanju sigurnosti prometa na cestama. Upravo su informiranje i edukacija javnosti te odgovorno ponašanje svih nas pojedinaca među ključnim faktorima pozitivnih promjena“
, istaknuo je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Među osnovnim ciljevima koje želimo postići izmjenama i dopunama ZSPC-a je ukupno smanjenje broja prometnih nesreća i stradavanja u njima te dodatno utjecanje na svijest sudionika u prometu s ciljem smanjenja stradavanja u prometnim nesrećama.

S obzirom na to da u prometu svakodnevno svjedočimo sve većem broju vozila na električni pogon, bilo je nužno zakonski urediti i sudjelovanje takvih vozila u cestovnom prometu. Naime, Zakonom o sigurnosti prometa na cestama odsad je definirana posve nova kategorija vozila – osobna prijevozna sredstva, a odnosi se na ona vozila koja nisu razvrstana niti u jednu postojeću kategoriju vozila te čija najveća konstrukcijska brzina ne prelazi 25 km/h. To su vozila poput električnih romobila, električnih monocikala, hoverboarda, segwaya i drugih sličnih vozila koje sve češće susrećemo u urbanim sredinama.

Isto tako, u Zakon su uključena i pravila koja se odnose upravo na vozače te nove kategorije vozila. Tako je, primjerice, dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvima 14 godina, a nošenje zaštitne kacige obavezno. Također, na osobnim se prijevoznim sredstvima smije prevoziti samo jedna osoba, dok je vozačima dozvoljeno imati samo jednu slušalicu u ili na uhu (ne u ili na oba!). Jedno se pravilo odnosi i na obvezu nošenja reflektirajućeg odjevnog predmeta i osvjetljavanja vozila tijekom noći i u slučajevima smanjene vidljivosti.


Informativna i edukativna događanja za građane

Ovogodišnje obilježavanje najavljeno je centralnim događanjem kroz reviju urbanih vozila, informativne kornere i edukativne sadržaje pripremljene za širu javnost, održanima 20. listopada na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića gdje su se mnogobrojni građani mogli neposredno upoznati i educirati o novim pravilima.

Također danas, 21. listopada, na sam dan obilježavanja, osim u Zagrebu, građani se u još devet hrvatskih gradova – Osijeku, Slavonskom Brodu, Varaždinu, Velikoj Gorici, Karlovcu, Rijeci, Puli, Zadru i Splitu – na glavnim trgovima ili pak istaknutim središnjicama, od 10 do 14 sati imaju priliku upoznati s izmjenama i dopunama Zakona u interaktivnom informativnom centru, kao i zaigrati edukativni kviz te preuzeti informativni letak.

„Pozivamo sve građane da se informiraju o novim pravilima jer je svaki sudionik cestovnog prometa odgovoran za primjenu prometnih pravila u vožnji, onih najnovijih kao i svih dosadašnjih, kako bi on i oni oko njega sigurno stigli do svog odredišta“, poručio je Josip Mataija, voditelj Službe prometne policije pri Ministarstvu unutarnjih poslova.

Više informacija o novim prometnim pravilima za kategoriju osobnih prijevoznih sredstava te o drugim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Izvor. MUP HR