U Brifingu o braniteljima i Veteranskom centru

U prosincu je otvoren prvi administrativni dio budućeg Veteranskog centra Osijek, odnosno osječka Područna jedinica Ministarstva hrvatskih branitelja, smještenog u nekadašnjem hotelu Mursa. Ondje će biti smještene sve institucije i uredi koji se skrbe o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, centar za psihosocijalnu pomoć, te Koordinacija udruga branitelja i stradalnika. Voditeljica osječke Područne jedinice Ministarstva hrvatskih branitelja Sanja Ivković govorila je u emisiji Brifing o ulozi ove institucije.

{mp3}2019/sanja uvod{/mp3}
Ovakvo će okupljanje svih ureda s nekoliko osječkih adresa na jedno mjesto braniteljima i članovima obitelji znatno pojednostaviti i olakšati nastojanja da ostvare svoja zakonom zajamčena prava. Osječki Veteranski centar bit će peti takav centar u Hrvatskoj, i to najveći. Podsjetimo, prije godinu dana Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku kojom se pravo upravljanja ovim objektom nekadašnjeg hotela dodjelujue Ministarstvu hrvatskih branitelja te istovremeno donijela i zaključak o uspostavi Veteranskog centra u Osijeku.
Novim zakonom otvorena je mogućnost utvrđivanja invaliditeta, a prvi korak su sistematski pregledi za branitelje, tvrdi Ivković.

{mp3}2019/ivkovic zakon{/mp3}
Posebno je pitanje najniže braniteljske mirovine, koja iznosi 2.550 kuna, ali postoji mogućnost korekcije i dodatka ovisno o vremenu provedenom u ratu.

{mp3}2019/branitelji mirovine{/mp3}