Što donosi reforma MUP-a?

bozinovic
bozinovic

Hrvatska policija ide u reformu koja će zahvatiti cijeli sustav s naglaskom na digitalizaciju i ubrzavanje rada, najavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na početku svog drugog mandata u MUP-u.


U razgovoru za Hinu Božinović je, osim o reformi policijskog sustava, govorio o radu nacionalnog Stožera civilne zaštite kojem je na čelu od početka epidemije koronavirusa te koracima učinjenima kako bi se spasila turistička sezona.

Reforma će dovesti i do umrežavanja postojećih sustava s novim europskim informatičkim sustavima koji će, među ostalim, povećati unutarnju sigurnost granica. Planirano je i umrežavanje i modernizacija sustava civilne zaštite, zajedno s izradom novog zakona o civilnoj zaštiti, ali i pomlađivanje kadrova u cijelom sustavu, uz rješavanje pitanja mirovina i otpremnina policijskim službenicima koji su ispunili uvjete za mirovinu. Cilj je, kaže Božinović, što manje birokratizacije, korištenje suvremenih sredstava i fokusiranje službenika na rješavanje kaznenih djela, veća vidljivost policije, a kao jedan od reformiskih poteza Božinović ističe snimanje postupanja policije.

Božinović smatra kako proces izdavanja dokumenata treba u najvećoj mjeri digitalizirati i najavljuje kako neće veiše samo MUP izdavati osobne iskaznice, putovnice, vozačke dozvole i dr., već će dio poslova prepustiti tijelima lokalne samouprave ili pravnim osobama s javnim ovlastima.

Opremanje granice će godinama biti jedan od prioriteta hrvatske policije, ali i cijele EU. Ilegalni migranti su se reaktivirali tako da je broj nezakonitih prelazaka u Hrvatsku 14 posto veći nego u istom razdoblju lani, a ne očekuje se niti smanjenje pritiska na hrvatske granice.

Božinović se osvrnuo i na utemeljenost odluka Stožera civilne zaštite. ”Sabor je odmah nakon izbijanja epidemije izmjenom zakona o Civilnoj zaštiti dao ovlast stožeru da donosi mjere, odluke kojima bi se osigurala primjena na cijelom teritoriju RH. Takva odluka omogućila je da se sve odluke trenutno primjenjuju u svim našim općinama gradovima i županijama.” kaže Davor Božinović.

Izvor: Hina