Tjedan Crvenog križa

Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca obilježava se 8. svibnja kada je rođen Henry Dunant, utemeljitelj te dvije humanitarne organizacije. Tim danom u Hrvatskoj je započeo i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Društva Crvenoga križa provodit će brojne korisne aktivnosti kako bi se građani upoznali s djelovanjem Hrvatskog Crvenog križa i njegovog 131 društva.

Protekle godine i mjeseci obilježeni su brojnim krizama koje nisu poštedjele nikoga i koje su najteže pogodile najranjivije skupine ljudi – od pandemije covida do klimatske krize, humanitarnih hitnih situacija, potresa i eskalacije sukoba“, rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa. Poručio je da kao dio velike svjetske obitelji i Hrvatski Crveni križ svakodnevno daje svoj doprinos u pružanju podrške onim najranjivijima među nama. Stotine volontera i djelatnika svakodnevno pruža pomoć raseljenim osobama iz Ukrajine, a još uvijek se intenzivno radi i s ljudima stradalima u potresu. Paralelno, dodaje, imamo aktivnu ulogu u pomaganju izbjeglicama iz Ukrajine, ali provodimo i naše redovite aktivnosti. “Nismo i nikad nećemo zaboraviti na naše domaće ljude koji trebaju pomoć... U sustavu Crvenoga križa trenutno je evidentirano gotovo 10.000 osoba iz Ukrajine i većina njih zatražila je našu pomoć. To su većinom žene i djece, a osim prehrane, higijene, odjeće i obuće, vrlo često im je potrebna psihosocijalna podrška“, kaže Markt.

Široki spektar aktivnosti

Hrvatski Crveni križ obilježit će Tjedan Crvenoga križa različitim događanjima kako bi građani što bolje upoznali široki spektar aktivnosti koje se svakodnevno provode. „Iako možemo biti sretni i ponosni na naše ljude jer kad god treba reagiraju kao jedno i spremni su sve dati da bi pomogli čovjeku u nevolji, ipak ih volimo podsjetiti na čitav niz programa koje provodimo jer želimo da se i oni uključe“. rekao je. Važno je da kao zajednica jačamo humanost među nama. Samo to može biti protuteža svim nedaćama koje nas okružuju, dodao je.

Hina