Rezultati 13. međužupanijskog natjecanja mladih Hrvatskog Crvenog križa

13. travnja 2024. godine u Osnovnoj školi Ivane Brlić Mažuranić i Srednjoj školi Stjepan Ivšić, Trg Tina Ujevića 1, u Orahovici održano je 13. međužupanijsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa. Natjecanje, u kojemu je sudjelovalo 15 ekipa i to 8 u kategoriji podmlatka (osnovne škole) i 7 ekipa u kategoriji mladih (srednje škole) iz Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije. Domaćini i organizatori natjecanja bili su Hrvatski Crveni križ Društvo Crvenog križa Virovitičko-podravske županije i Hrvatski Crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica.

Uz natjecanje iz znanja o pokretu Crvenog križa, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i pravima djeteta, učenici su na praktičnim radilištima prve pomoći, kroz unaprijed pripremljene scenarije i realistično prikazane ozlijede, pokazali visoku razinu pripremljenosti iz tog područja. Upravo se kroz praktična radilišta nastoji ukazati na važnost znanja prve pomoći u svakodnevnom životu. Važno je imati na umu da je ovo jedno od rijetkih natjecanja u kojima nije važno pobijediti, nego je važno ono znanje koje su natjecatelji stekli kroz pripremu i koje će nositi sa sobom tijekom cijeloga života.

Zavidna razina znanja i vještina kod učenika rezultat je napornog dugotrajnog pripremanja ekipa i zasluga mentora, nastavnika osnovnih i srednjih škola te volontera društavaHrvatskog Crvenog križa koji su pripremali ekipe. Učenici su se za ovo natjecanje pripremali više od četiri mjeseca i ovom im prilikom čestitamo na uloženom trudu i njihovom humanom opredjeljenju.

Natjecanje je počelo u 11,00 sati, a otvorila ga je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju Virovitičko-podravske županije Martina Bunić. Nakon dva sata provjere znanja i vještina uslijedilo je proglašenje rezultata.

KATEGORIJA PODMLATKA:
1. MJESTO – Osnovna škola Bilje (ODCK Darda)
2. MJESTO – Osnovna škola August Harambašić (GDCK Donji Miholjac)
3. MJESTO – Osnovna škola Antuna Mihanovića (GDCK Osijek)

KATEGORIJA MLADIH:          
1. MJESTO – Medicinska škola Osijek (GDCK Osijek)
2. MJESTO – Srednja škola Valpovo (GDCK Valpovo)
3. MJESTO – Tehnička škola Virovitica (GDCK Virovitica)

U kategoriji mladih sudjelovala je i ekipa srednje škole “Opća Gimnazija Beli Manastir” koja je osvojila 5. mjesto.

Prvoplasirane ekipe u obje kategorije predstavljat će svoje škole, Općinsko društvo Crvenog križa Darda i Gradsko društvo Crvenog križa Osijek i društva Hrvatskog Crvenog križa Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske županije na 25. državnom natjecanju mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 11. svibnja 2024. godine u Ludbregu.

DCKOBŽ / GDCKBM