Svjetski dan darivatelja krvi – Daruj krv, spasi život!

Svako pojedinačno darivanje dragocjen je dar koji spašava život, a ponovljena darivanja ključ su izgradnje sigurne i održive opskrbe krvlju. Nedostatak pristupa sigurnoj krvi i krvnim proizvodima utječe na sve pacijente, a posebice one kojima je potrebna redovita transfuzija.

Slogan kampanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2023., “Daruj krv, daruj plazmu, dijeli život, čini to redovito”, usredotočen je na pacijente kojima je potrebna doživotna transfuzijska potpora i naglašava ulogu koju svaka osoba može odigrati davanjem dragocjenog dara krvi ili plazme. Također naglašava važnost redovitog davanja krvi ili plazme, kako bi se stvorila sigurna i održiva opskrba krvlju i krvnim pripravcima koji trebaju biti dostupni uvijek, u cijelom svijetu, kako bi svi pacijenti kojima je to potrebno mogli dobiti pravodobno liječenje.

Ciljevi su:

  • zahvaliti pojedincima koji daruju krv i poticati više ljudi da postanu novi darivatelji;
  • potaknuti ljude dobrog zdravlja da redovito daju krv onoliko često koliko je to sigurno i moguće, kako bi promijenili kvalitetu života pacijenata ovisnih o transfuziji i pomogli u izgradnji sigurne opskrbe krvlju u svim zemljama svijeta;
  • istaknuti ključnu ulogu dobrovoljnog i redovitog darivanja krvi i plazme u postizanju univerzalnog pristupa sigurnim krvnim proizvodima za sve populacije;
  • mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini među vladama i razvojnim partnerima za ulaganje, jačanje i održavanje nacionalnih programa darivanja krvi.

Svim darivateljima krvi čestitamo njihov međunarodni dan te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi i plazme koja poboljšava zdravlje i spašava živote!

U prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Beli Manastir, sljedeće darivanje krvi će biti:

1.8. utorak od 8 so 12 sati

1.9. petak od 16 do 18 sati

Daruj krv, spasi život.🩸

Izvor: WHO World Blood Donor Day 2023