Svjetski dan Brailleovog pisma

Na temelju odluke generalne skupštine Ujedinjenih naroda od 17. prosinca 2018., kojom je prihvatila prijedlog Svjetske unije slijepih (WBU), 4. siječnja obilježavamo Svjetski dan Brailleovog pisma.

Brailleovo pismo (hrv. brajica), međunarodno pismo za slijepe, priznato je brojnim dokumentima i konvencijama, a predstavlja temelj pismenosti i obrazovanja slijepih osoba u cijelom svijetu. Svojom kreativnošću i entuzijazmom izumio ga je Louis Braille, čiji je datum rođenja odabran kao Svjetski dan Brailleovog pisma.

Ovim povodom koristimo priliku kako bismo naglasili iznimnu važnost brajice koja slijepim i slabovidnim osobama, koje ne mogu koristiti standardni, odnosno crni tisak, omogućava ravnopravni pristup i sudjelovanje u svim područjima života — svakodnevnoj pisanoj komunikaciji, obrazovanju, znanosti, umjetnosti i tehnologiji. Zahvaljujući njoj, slijepe osobe imaju priliku školovati se i raditi uz svoje videće vršnjake, te čitati iz užitka jednako lako kao što to može bilo koja videća osoba.

Uz njezinu važnost, također se želimo osvrnuti i na izazove s kojima se svakodnevno susrećemo u području kvalitete, financiranja i šire dostupnosti brajice u Hrvatskoj. S ponosom ističemo da smo prošle godine napravili značajan korak u suočavanju s navedenim izazovima. Sastavljanjem „Standarda hrvatske brajice” prikupili smo postojeće brajične standarde i notacije koje se trenutno koriste u Republici Hrvatskoj, predstavili određene promjene i, na temelju primjera najbolje prakse, postavili okvir kojemu je cilj osigurati minimalnu kvalitetu materijala tiskanih na brajici.

Prema Konvenciji o pravima osoba s invaliditetom, brajica ima izuzetno važnu ulogu u kontekstu obrazovanja, slobode izražavanja i mišljenja, te socijalne uključenosti slijepih i slabovidnih osoba.

Izvor: Hrvatski savez slijepih