Stop nasilju nad ženama

Socijaldemokratski forum žena SDP-a OBŽ obilježit će 16 dana aktivizma s početkom  25.studenog – na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a završit će  10.prosinca- na Međunarodni dan ljudskih prava.

 

Povodom 25. studenog Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama danas u Našicama na županijskom nivou  SDFŽ OBŽ obilježit će Međunarodni dan borbe nasilja nad ženama s akcijom „ Crvene ruže“ gdje će se ženama dijeliti ruže u spomen na sve žene žrtve nasilja. Akcija počinje u 10 h na gradskoj tržnici.

Nasilje nad ženama događa se u raznim aspektima; od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Ono obuhvaća narušavanje građanskih, kulturnih, ekonomskih, političkih i društvenih Ti podaci su samo djelomični, jer većina nasilja ostaje neregistrirana. Nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura, od intelektualaca, radnika do dobro situiranih građana i političara. Većina pravnih sustava smatra nasilje u obitelji kriminalnim djelom koje podliježe sankcijama. Ti mehanizmi ponekad se nedovoljno koriste, stoga su se u mnogim zemljama žene samoorganizirale i otvorile skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji. Skloništa su organizirale građanke po načelima ženske podrške, suodgovornosti i međusobne suradnje.

U skladu sa svime navedenim, građanska je obaveza da se pridruži ovoj kampanji koja ne traži ništa drugo osim prava na život bez nasilja, promoviranja kulture nenasilja i međusobnog poštivanja spolova.

Izložene različitim društvenim pritiscima, žene često nisu osnažene oduprijeti se partnerima koji ih izlažu različitim oblicima nasilja, između ostalih, verbalnom i fizičkom. U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena trpi fizičko nasilje. Podaci kojima raspolažu nadležne institucije zapanjujući su, no treba znati da ni oni nisu posve točni, jer se mnoge žrtve nasilja zapravo ne ohrabruju prijaviti nasilnike. Radi se često o njihovim bračnim i izvanbračnim partnerima, muškim članovima obitelji, čak i prijateljima. Usprkos zakonima, propisima, protokolima, institucijama – žene su i dalje “omiljena meta”zlostavljača .

I dalje se o nasilju prema ženama progovara od slučaja do slučaja, od afere do afere. Na takvo društvo i na takav tretman nasilja prema ženama u društvu ne želimo i ne smijemo pristati.

Za nasilje nema opravdanja.

 

Povodom Međunarodnog dana borbe nasilja nad ženama SDFŽ GO Beli Manastir će u subotu 28. studenog s početkom u 10 h na gradskoj tržnici prošetati s  transparentima ” STOP NASILJU NAD ŽENAMA”. Akciji će se priključiti i Predsjednik GO SDP-a Beli Manastir  Marko Bogatić.

 


Priopćenje ŽO SDFŽ OBŽ vezano za obilježavanje Međunarodnog dana
borbe nasilja nad ženama.

PREDSJEDNICA ŽO SDFŽ OBŽ
Sonja Kučera