Što se događa? Komarci nestali iz Slavonije i Baranje?

U istočnoj Hrvatskoj se ovo ljeto dogodilo nešto neočekivano. Nema komaraca. Navedeno je posebno iznenadilo Osječane, koji se svake sezone pripremaju za ove krvopije. Je li to dobar znak ili ne, otkrio je osječki biolog i voditelj projekata u Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode, Tibor Mikuša.

“Poremećaja je mnogo”, izjavio je za Jutarnji i naglasio da komarci imaju veliku svrhu u prirodi jer su dio hranidbenog lanca. Objašnjava da 80 posto ličinki komaraca pojedu ribe te da su sada ostale bez tog izvora hrane. Od preživjelih ličinki se razvijaju odrasli komarci, a oni su hrana pticama.

Ako komaraca nema, dolazi do poremećaja u prehrani što utječe na uspjeh gniježđenja jer je roditeljima teže othraniti mlade. Biolog kaže da će se taj deficit uslijed slabijeg gniježđenja ptica močvarica osjetiti idućih godina.

Dodaje i da je ovo takva godina te da problem nastaje kada se umiješa čovjek i kada negativno utječe na prirodne oscilacije. Biolog kaže da na komarce negativno utječe prskanje i da time trujemo cijeli hranidbeni lanac. Mikuša se naveliko protivi tretiranju komaraca jer smatra da oni ne predstavljaju smrtonosni problem već samo maltretiraju čovjeka.

“Istina je da mogu prenositi bolesti, ali vjerojatnost za to, kao i broj takvih slučajeva, jako je mali. No, time nas plaše i koriste kao izgovor da bismo prskali komarce i trošili novac na njihovo suzbijanje, jer se sve vrti oko novca, pri čemu se taj rad plaća po hektaru, a ne po kvaliteti obavljenog posla. Također je i velika fama da komarci migriraju. To što oni rade nije migracija jer migracija je kada vrsta odlazi s jednog na drugo mjesto i vraća se. Migriraju lastavice, odlazeći preko zime u toplije krajeve. Komarci iz Kopačkog rita, pak, u Osijek ne dolaze svjesno, nego traže izvor hrane i ako malo puše vjetar, on ih nosi dalje nego što su mislili letjeti vlastitim krilima. To je slučajna rasprostranjenost”, rekao je biolog Mikuška za Jutarnji.

On smatra da se u naseljenim područjima od komaraca treba štiti postavljanjem komarnika, nošenjem duge odjeće i uklanjanjem voda stajaćica iz dvorišta. Mikuša stoji iza mišljenja da prirodna područja treba ostaviti netaknuta.

foto:Komarac (Foto: Pexels)

Izvor: Jutarnji list