SNM – osuda ruske agresije

S naglaskom na pružanje potpore i pomoći u svim potrebama raseljenih osoba iz ratom pogođenog područja Ukrajine 17. ožujka 2022. godine u Osječko-baranjskoj županiji održana je 2. sjednica Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije kojom je predsjedao Josip Miletić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije. Nazočni predstavnici svih nacionalnih manjina (albanske, mađarske, njemačke, romske, slovačke, srpske, bošnjačke, crnogorske, makedonske, rusinske i slovenske) jednoglasno su se složili da u javnost žele poslati snažnu zajedničku osudu agresije na Ukrajinu te da pozivaju sve pripadnike svojih nacionalnih manjina da, sukladno svojim mogućnostima, pruže punu podršku i da financijski pomognu raseljenim osobama s područja pogođenim ratom a koje se zateknu na prostoru Osječko-baranjske županije.

– Savjet za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije se vrlo proaktivnu uključio u provedbu našeg Akcijskog plana pokazujući zajedništvo i brigu prema raseljenim osobama iz ratom zahvaćene Ukrajine. I inače smo vrlo zadovoljni suradnjom unutar Savjeta, no iznimno me veseli što su svi predstavnici nacionalnih manjima prepoznali činjenicu da je ovo situacija u kojoj zajedništvom možemo dati svoj maksimum – rekao je Josip Miletić.

Članovima Savjeta je Akcijski plan za integraciju i zbrinjavanje raseljenih osoba s područja pogođenim ratom predstavio načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

– Iznimno je važno vratiti raseljenim osobama povjerenje i sigurnost u okolinu u kojoj borave te im omogućiti aktivno sudjelovanje u novoj zajednici, odnosno u njenom društvenom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom aspektu sve do trenutka kada će se imati priliku vratiti u svoju domovinu, a upravo je to cilj našeg Akcijskog plana koji iz dana u dan nadopunjujemo ovisno o situaciji. Uključivanje svih onih koji žele pomoć nam je od velikog značaja – rekao je Mato Lukić.

Dogovoreno je da će pripadnici nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije preko svojih vijeća i predstavnika biti obavješteni da direktnu financijsku pomoć namijenjenu zadovoljavanju osnovnih životnih potreba raseljenih osoba iz Ukrajine, njihovu smještaju i j integraciji, mogu pružiti novčanom uplatom na račun koji je za tu namjenu otvorio osječki Centar za nestalu i zlostavljanu djecu, a u okviru provedbe Akcijskog plana pomoći raseljenim osobama s područja pogođenim ratom „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ koji Centar provodi u partnerstvu s Osječko-baranjskom županijom.

Zaključno, svi su članovi Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije izrazili želju i spremnost u svojim lokalnim sredinama osobno sudjelovati u organiziranom timskom radu pružanja podrške i različite potrebne pomoći djeci, mladima, obiteljima i svim ostalim raseljenim osoba, koje se nađu na području Osječko-baranjske županije.