Skupština Osječko-baranjske županije

U nazočnosti 44 od ukupno 47 vijećnika održana je sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije. druga u novome sazivu i prva na kojoj se primjenjivao elektronički sustav prijave i glasovanja. Na dnevnom redu bile su 34 točke, a najduže, gotovo 1,5 sat, trajala je točka „Pitanja i prijedlozi vijećnika“.

Vijećnici su usvojili sve predložene točke dnevnog reda. Između ostalih, to su odluke o ustrojstvu i djelokrugu upravnih tijela Osječko-baranjske županije, raspoređivanju sredstava za financiranje političkih stranaka, Program provedbe Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama, Program korištenja sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države, Odluka o zaduživanju Osječko-baranjske županije za sufinanciranje projekta izgradnje dvorane Osnovne škole Miroslava Krleže u Čepinu, izvješće o stanju i problematici zdravstvenih ustanova čiji je osnivač županija, osobito Doma zdravlja OBŽ i slučajevima uskraćivanja suglasnosti liječnicima za promjenu prostora obavljanja djelatnosti obiteljske (opće) medicine na području Grada Osijeka, informacije o stanju socijalne skrbi i poslovanju ustanova socijalne skrbi.

Usvojili su i informacije o poljoprivrednoj proizvodnji, o stanju i razvojnim mogućnostima turizma, izvješća o radu i poslovanju Javne ustanove Zavod za prostorno uređenje OBŽ, Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Osijeku i Đakovu, izvješća o poslovanju Cestinga d.o.o. Osijek, Miholjačkog poduzetničkog centra Lokalne razvojne agencije d.o.o. Donji Miholjac, EKOS-a d.o.o. za gospodarenje otpadom, Tera Tehnopolisa d.o.o. Osijek i druge točke.

Devet vijećnika postavilo je pitanja županu Ivanu Anušiću. Tako je dr. sc. Mislav Kovačić pitao o problematici izmještanja liječnika obiteljske medicine iz prostora Doma zdravlja OBŽ te o aktualnostima u vezi najezde komaraca. Dr. sc. Vesna Vučemilović pitala je što radi Nastavni zavod za javno zdravstvo OBŽ u vezi problema zbog rada bioplinskog postrojenja u Donjem Miholjcu, kao i zbrinjavanja otpada u Našicama. Marko Bogatić je upozorio na stanje na području socijalne skrbi, odnosno nedovoljnih kapaciteta domova za starije i nemoćne osobe, a zatražio je pisani odgovor o broju izdanih preporuka za tretmane komaraca od strane Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ i stavu jedinica lokalne samouprave.

Krešimir Čabaj pitao je da li se umjesto zaduženja moglo koristiti sredstva fondova EU za gradnju dvorane u Čepinu. Zvonko Pongrac postavio je pitanje o odbijanju suglasnosti Općine Ernestinovo za postavljanje spomen ploča poginulim pripadnicima Policijske postaje Ernestinovo na zgradu u kojoj danas djeluje dječji vrtić. Zanima ga i mogućnost proglašenja elementarne nepogode zbog suše. Ivica Mandić pita u kojoj je fazi rješavanje prostornih problema Doma za starije i nemoćne u Đakovu nakon dogovora o iseljenju Centra za socijalni rad. Vinko Kuduz pitao je o stanju aktualnih projekata Osječko-baranjske županije, a Domagoj Mikulić o njihovom utjecaju na zaposlenost, dok je Zlatko Adjulović tražio odgovor što poduzima NZZJZ OBŽ u vezi neugodnih mirisa u Belišću.

Na pitanje o problematici ordinacija obiteljske medicine i Doma zdravlja OBŽ odgovorio je zamjenik župana Mato Lukić, a na sva ostala pitanja odgovorio je župan Ivan Anušić.

Na aktualnom satu dotakli smo se i Gospodarskog centra čija je izgradnja počela, kao i Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u čiju su izgradnju mnogi sumnjali, a nakon samo nekoliko mjeseci od početka radova projekt je u visokoj fazi izvedenosti. Najavili smo i početak gradnje I. gimnazije, što očekujemo do kraja ove ili početkom sljedeće godine. Znači, sve projekte koje smo najavili u proteklom mandatu sada uspješno provodimo. Govorili smo i o domovima za starije i nemoćne, odnosno mogućnostima proširenja postojećih kapaciteta. Svakako ćemo proširiti Dom za starije i nemoćne u Osijeku, u kojem će se ustrojiti poseban odjel za oboljele od Alzheimerove bolesti, a proširit ćemo i Dom za starije i nemoćne u Đakovu, i to kada se u ugovorenom roku Centar za socijalnu skrb iseli u svoje nove prostore. U ovom trenutku izgradnja novih domova nije realna jer nemamo suglasnost i mogućnost sufinanciranja od strane resornog ministarstava. Kad bismo imali riješena ova dva pitanja, svakako bi krenuli u izgradnju četvrtog doma u Županiji – naglasio je župan Anušić.

Posebno se osvrnuo na tematiku tretiranja komaraca, o čemu je bilo najviše pitanja vijećnika. ”Trenutno je borba protiv komaraca spuštena na lokalnu razinu i prepuštena jedinicama lokalne samouprave, što je ključni problem. Zakon bi trebao biti jasno definiran po ovom pitanju te bi trebao sadržavati sankcije za one koji ga ne provode.”, rekao je Župan Anušić.

Zato će, kako je predložio vijećnik Bogatić, Osječko-baranjska županija uputiti inicijativu prema Vukovarsko-srijemskoj, Virovitičko-podravskoj, Brodsko-posavskoj i Sisačko-moslavačkoj te Požeško-slavonskoj županiji da se zajednički krene prema Vladi RH, nadležnim ministarstvima te Hrvatskom saboru kako bi se ovaj problem zakonski uokvirio i riješio. ”Nažalost, gradovi i općine nemaju niti financijskih sredstava niti dovoljno struke da bi se sami borili s komarcima zbog čega je nužna pomoć države jer borba s najezdama dovodi do gospodarskih i zdravstvenih problema. Također, potreban je zajednički pristup lokalnih i regionalnih jedinica samouprave kako bi se pripremio strateški plan borbe protiv komaraca tijekom cijele godine.” zaključio je Župan.