Školovanje sve skuplje

S rastom svih troškova, rast će i oni koji se odnose na školovanje djece. Osim struje i grijanja, poskupjet će i prehrana u školama i prijevoz učenika. Ove godine veća je i cijena tiskanja školskih udžbenika. Oni se za učenike osnovnih škola plaćaju iz državnog proračuna, pa je Vlada već potkraj srpnja izdvojila 23 milijuna kuna više nego dosad za njihovu nabavu. No, za najveći broj srednjoškolaca trošak udžbenika pada na leđa roditelja.

Gužvi u knjižarama još nema. Udžbenici za sve osnovnoškolce plaćaju se iz državnog proračuna, čeka se da se naručeno preuzme. No, samo zagrebački i međimurski srednjoškolci mogu računati na besplatne udžbenike koji će ih dočekati na klupama. Ostali često kupuju već korištene, ako se program nije promijenio.

Troškovi proizvodnje udžbenika i radnih bilježnica, a pogotovo likovnih mapa posljednje dvije godine povećali su se za 40 posto, kažu izdavači. To se povećanje troškova sve više osjeća i u knjižarama.

– Ove godine su cijene išle 10-15 posto gore i osnovne i srednje škole. Gimnazija je jedna od skupljih, dođe do 2 i pol tisuće kuna, a strukovne su 1000-1500 kn kako koja škola, rekla je Mara Pulić, vlasnica knjižare, Šibenik.

Zato je kupnja i prodaja udžbenika putem društvenih mreža ili u antikvarijatima dobro rješenje za uštedu.

Lana, srednjoškolka iz Zlatara, radi prodaje starih i nabave novih udžbenika došla je u Zagreb.

– Sveukupno knjige koje imam su me koštale 1100 kn, a da idem kupiti nove, došle bi 2700 kuna, rekla je Lana, učenica 3. razreda, smjer upravni referent, Zlatar.

No, cijene rabljenih udžbenika porasle su i u antikvarijatima, a potražnja je, kažu nam prodavači, veća od ponude.

Od 60 kuna nadalje, novi su udžbenici skuplji, tako da su skuplji i kod nas. Neki su i do 100 kuna jer su u punoj prodaji i 200, i preko, istaknula je Tatjana Smoljić, djelatnica u antikvarijatu, Zagreb.

Dok će i roditelji i učenici na udžbenicima i školskom priboru pokušati uštedjeti što više, ravnateljima glavobolju zadaju, ne samo troškovi energije nego i prehrane učenika.

Pitanje je novaca, i koliko ćemo se pokriti, pitanje je što roditelji imaju sve manju platežnu moć, istaknula je Marica Cik Adaković, ravnateljica OŠ prof. Franje Viktora Šignjara, Virje.

Ugovoreni jedni iznosi, a sve je poskupjelo, više nas košta obrok nego što realno dobivamo, nadam se da će županija to riješiti, kaže Dragutin Marcinjaš, ravnatelj OŠ Legrad, Legrad.

Nastava počinje 5. rujna pa na rješenja ne bi trebalo predugo čekati.

Izvor: HRT