SCZ OBŽ-08.05.

Bitka s koronavirusom nije gotova.O tome govore i podaci izneseni na današnjoj konferenciji za novinare županijskog stožera. Odgovornost je i dalje na nama.

 

Testirano je 147 uzoraka i imamo 6 novooboljelih osoba. Dvije osobe su iz Našica, a po jedna iz Švajcarnice, Popovca, Osijeka i Marijančaca. Trebamo se i dalje pridržavati odluka koje su donesene, rekao je načelnik stožera Goran Ivanović

{mp3}/2020/Lac 0805-1{/mp3}

 

Što se tiče kršenja mjera samoizolacije nije ih bilo, a prilikom provjere propusnica dvije su osobe zatečene bez propusnice. Utvrđeno je da je jedno dijete pozitivno na koronavirus u Dječjem domu Klasje

 

{mp3}/2020/Lac 0805-2{/mp3}

 

PRIOPĆENJE:

Od 147 uzoraka testiranih u zadnja 24 sata s područja Osječko-baranjske županije čak šest je bilo pozitivnona koronavirus. Dvije novooboljele osobe su s područja Našica, a ostali iz Osijeka, Marjančaca, Popovca i Švajcarnice. Ukupan broj oboljelih na području županije od početka pandemije tako je povećan na 136 osoba.
Povećan je stoga i broj osoba u samoizolaciji, kojih je sada 220, s tim da je jučer20 osoba izašlo iz samoizolacije, a pod tu mjeru stavljeno je 30 kontakatanovopozitivnih. Izliječene su još dvije osobe, pa je ukupan broj izliječenih 103. Na liječenju u KBC-u nalazi se 12 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru, dok se ostali oboljeli nalaze na kućnom liječenju. U Općoj županijskoj bolnici Našice na liječenju nema oboljelih na koronavirus, a dvije osobe s tog područja se liječe kod kuće.


Policija je i jučer provjeravala pridržavanje mjera samoizolacije, no u jednoj provjeri po dojavi građana i 40 samoinicijativnih provjera sve osobe su zatečene na prijavljenoj adresi. Policija je obavila 5.398 provjera propusnica, i to na sedam punktova na granicama županije, a dvije osobe su zatečene bez propusnice.  
Aktualnu situaciju u vezi koronavirusadanas (8. svibnja 2020. godine) razmatrali su članovi Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.


– Bitka s koronavirusom nije gotova. To pokazuju i novi rezultati testiranja, pa ponovno naglašavam da je odgovornostza ukupnu situaciju na svima nama te se i dalje trebamo pridržavati propisanih mjera. Šest pozitivnih osoba je novo upozorenje svim žiteljima naše županije na odgovorno ponašanje- rekao je načelnik Stožera Goran Ivanovićna konferenciji za medije nakon sjednice Stožera. Posebno je pojasnio jedan od novih pozitivnih nalaza.
– Od sinoć imamo jedno dijete uCentru za pružanje usluga u zajednici Klasje koje je pozitivno na koronavirus. Riječ je o djetetu koje je prema hitnom postupku izuzeto iz obitelji i smješteno u Dom prije dva tjedna, po prijemu je testirano i tada je test bio negativan. Dijete nije imalo simptome bolesti, ali je prema propisanim protokolima smješteno u samoizolaciju. O djetetu su se brinuli odgojitelji koji nisu imali kontakt s drugom djecom. Danas je dijete bilo naručeno na testiranje prije izlaska iz samoizolacije, no jučer je dobilo temperaturu i odmah je testirano, a nalaz je bio pozitivan. Dom Klasje uradio je prijem i smještaj djeteta prema epidemiološki propisanim pravilima i druga djeca koja su smještena u Domu nisu ugrožena-pojasnio je.
Načelnik Županijskog stožera Goran Ivanović potom je pozvao poslodavce iz sektora trgovine na dosljedno provođenje propisanih mjera Nacionalnog stožera i HZJZ-a.


Na pitanje novinara je li došlo do proboja virusa u KBC-e Osijek odgovorio je:
– Kao što ste prije dva dana na konferenciji za medije mogli čuti od ravnatelja KBC-a dr. Željka Zubčića, KBC-e se od ponedjeljka postupno vraća u redovan režim rada, ali po točno određenim protokolima. Pacijenti koji dolaze na pretrage i operativne zahvate moraju doći s negativnim nalazom na COVID-19 jer bez toga nema prijema u bolnicu. U konkretnom slučaju pacijent nije imao ranije napravljeni test te je testiran po dolasku na operativni zahvat iako je bio simptoma. Test je bio pozitivan te je prebačen na Odjel za infektologiju, a test će se iz sigurnosnih razloga ponoviti. Pacijent nije imao drugih doticaja te nije došlo do proboja virusa u bolnicu – naglasio je Ivanović.