Rezultati pojačanog nadzora

Policija i dalje nastavlja s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.
U akciju je proteklog vikenda bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr. Policijski službenici svih policijskih uprava od 17. do 19. siječnja 2020. godine utvrdili su ukupno 4.160 prekršaja:

– 403 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje je najveća izmjerena koncentracija alkohola u količini 3,73 g/kg izmjerena na području PU brodsko – posavske;
– 1.439 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske, 200 km/h;
– 501 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa;
– 167 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Detaljnijom analizom vidi se da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači starosti od 31 do 40 godine (108 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51 do 1,0 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija tijekom ove akcije. U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 28 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 29 teških prekršaja, od kojih izdvajamo:

-nedopuštena koncentracija alkohola – 9 prekršaja;
-upravljanje prije stjecanja prava – 14 prekršaja;
-upravljanje dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja vozilom – 5 prekršaja.

U razdoblju od 17. do 19. siječnja 2020. na prometnicama Republike Hrvatske dogodila se 41 prometna nesreće s nastradalim osobama. U pet nesreća smrtno je stradalo pet osoba, tri osobe su zadobile teške, a dvije osobe lakše tjelesne ozljede. U ostalim nesrećama ozlijeđeno je 57 sudionika. Stoga se i poduzimanje mjera usmjerenih na povećanje sigurnosti svih sudionika u prometu nastavlja.

Ovim putem, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može desiti u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.