Retkovci: Najbolja glumica Dunja Vlahek

Još jedno vrijedno kazališno priznanje, stiglo je u Beli Manastir. U Retkovcima, nedaleko Vinkovaca, završena je 28. Smotra kazališnog stvaralaštva Vukovarsko – srijemske županije, na kojoj su proglašeni najbolji.

Prosudbeno povjerenstvo koje su činili dva profesionalca, Selena Andrić, asistentnica na osječkoj Akademiji i Ivan Čačić, glumac HNK Osijek, te dva glumca amatera (Zdravko Šinjori i Martina Ištaković), odlučilo je da nagradu za najbolju glumicu smotre dodjeli 16-godišnjoj Dunji Vlahek iz Gradskog kazališta Beli Manastir za ulogu Anne Frank u predstavi „Dnevnik Anne Frank“, u konkurenciji od 9 odigranih predstava iz Hrvatske, Srbije i BiH. Uz njih, na Smotri su odigrane i tri dječje predstave, među kojima i „Luckasti klauni“ Gradskog kazališta Beli Manastir, i tri predstave domaćina, sve revijalne.

Za uloge Anne Frank, Dunja Vlahek već je nekoliko puta nagrađivana na međunarodnim festivalima, a nagrade su joj dodjeljivali predstavnici profesionalne kazališne struke.

“Predstava „Dnevnik Anne Frank“ nosi snažnu poruku o stravičnim zločinima koji su izvršeni nad židovskim narodom tijekom Drugog svjetskog rata. Belomanastirsko kazalište vrlo hrabro pristupilo je uprizorenju najčitanijeg dnevnika mlade židovske djevojčice Anne Frank u kojem opisuje događanja za vrijeme skrivanja njezine obitelji od nacističkih progona Židova na tavanu jedne zgrade s nekolicinom drugih ljudi. Redatelju Cvetinu Aničiću ova potresna priča bila je podloga za mnoštvo simbolike kojom se poigrava u predstavi a koja je ponekad bila poprilično nerazumljiva. Unatoč tomu, predstava svojom zanimljivošću drži pažnju, a uigrani ansambl zrači zajedničkom energijom na sceni i točnom kolektivnom igrom. Glumačkim talentom i vrlo snažnom, uvjerljivom i točnom igrom istaknula se mlada glumica Dunja Vlahek igrajući naslovnu ulogu Anne Frank vrlo iskreno i emotivno djelujući na gledatelje.”, rekla je Selena Andrić.

Uz nagradu za najbolju žensku ulogu, belomanastirsko kazalište imalo je i dvije nominacije i to za najbolju kostimografiju i najbolji dramski tekst ili adaptaciju. Belomanastirsko kazalište i dalje će s Annom Frank širiti poruku mira, a slijedeća destinacija im je Narodno pozorište u Tuzli.