Restart Event industrije u 2021.

Udruga Glas poduzetnika upozorila je u priopćenju kako su Stožer i Vlada zaboravili na jedan od glavnih motora hrvatskog turizma – Event industriju. Radi se o industriji koja je pokretač sektora kulturnih i kreativnih industrija, koja privlači turiste te čini značajnih 6,3 % hrvatskog BDP-a

U 2020. godini u jeku pandemije otkazana je većina manifestacija, mnogobrojne koncertne turneje, predstave, zatvoreni su noćni klubovi i otkazane su gradske manifestacije koje su prepoznatljivi kulturno-turistički simboli gradova te destinacija. Organizatori su najavili svojim posjetiteljima povratak u 2021. godini, ali zbog neizvjesne situacije oko plana popuštanja epidemioloških mjera dovodi se u pitanje stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana i zaustavljaju se sve buduće rezervacije jer gosti ne znaju što očekivati.

Budući da je event industrija prošle godine zabilježila pad od čak 95%, bilo kakav ponovni ulazak u rizik od otkazivanja i planiranja evenata mora biti sveden na minimum odlukom i najavom plana Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer u neizvjesnoj situaciji u kojoj nisu definirani plan rada i uvjeti održavanja evenata, prijeti kompletnim kolapsom event i kreativne industrije.

Sve veća neizvjesnost po pitanju održavanja evenata koji su ključni za opstanak glazbene, kulturne i turističke industrije, razlog su pitanja koja postavlja Glas poduzetnika: Kada i pod kojim uvjetima organizatori kulturnih, glazbenih, gastro i turističkih događanja mogu očekivati povratak evenata u 2021. godini?

Poduzetnici koji su dio event industrije okupljeni unutar UGP-a, predlažu nekoliko nužnih i hitnih mjera koje su poslane i Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a mi ih prenosimo u cijelosti:

  1. Prije svega, apeliramo na nadležna tijela da što prije izdaju jasne mjere, upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite koje bi omogućile otvaranje event industrije uz poštivanje svih epidemiološkim mjerama.
  2. Apeliramo da potpore za očuvanje radnih mjesta ostanu na snazi sve do trenutka kada se manifestacije mogu održavati bez ograničenja.
  3. Molimo Ministarstvo kulture i medija da podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije. Također, apeliramo da se osnuje financijski “Fond oporavka” za 2021. godinu po uzoru na druge države Europske unije kako bi se pomoglo tvrtkama organizatora da prebrode buduće razdoblje i konsolidiraju svoja poslovanja nakon godinu dana zabrane rada.
  4. Također, apeliramo da Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica i lokalne turističke zajednice podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjeljivanje besplatnih lokacija manifestacijama. Na taj način, potaknut će organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja.