Reakcija iz Baranjskog vodovoda na optužbe SDP-a

Na priopćenje belomanastirskog SDP-a , odgovoreno je iz Baranjskog vodovoda. Radi se o raskidu jednog od ugovora u sklopu „Projekta poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području
aglomeracije Beli Manastir“. Kao tvrtka koja je odgovorna za provedbu projekta i potpisnik spomenutog ugovora, želimo istaknuti kako je točno da je tvrtka ERSA INSAAT PROJE TURIZM SANAYI VE TICARET A.S iz Turske, raskinula Ugovor o Nadogradnji UPOV-a Beli Manastir, uključujući izgradnju solarne sušionice mulja na projektu ˝Projektu poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Beli Manastir“ u iznosu 52.906.392,24 HRK bez PDV-a. U priopćenju je istaknuto više neistina, početno s činjenicom kako su se informacije namjerno skrivale od javnosti. Turski ugovaratelj jednostrano je pokrenuo raskid ugovora, iako su im tražena sredstva plaćena u cijelosti. Također, nisu pokrenuti nikakvi pravni postupci ni tužbe protiv Baranjskog vodovoda. Turska tvrtka bila je zadužena za građevniski dio provedbe projekta koji je trenutno zaustavljen. Prema planu aktivnosti, u tijeku je i nabava opreme za obradu otpadnog mulja, koja će biti isporučena Baranjskom vodovodu u zakazanim rokovima. U tijeku je konzerviranje gradilišta koju provodi nadzorni inženjer, nakon čega slijedi raspisivanje novog javnog natječaja za provedbu preostalih radova. Rok za provedbu projekta je 31. prosinca 2025. godine, te se ne očekuje kašnjenje u provedbi svih predviđenih projektnih aktivnosti. Istovremeno, postojeći uređaj za počišćavanje otpadnih voda je u funkciji i nema nikakve opasnosti ni ekološke prijetnje za okoliš u Belom Manastiru. Cilj projekta je smanjenje gubitaka pri vodoopskrbi i očuvanje okoliša sprječavanjem otjecanja sadržaja sabirnih jama u podzemlje, a njegova provedba ni na koji način ne utječe na formiranje cijene vode koju plaćaju građani.
Korekcija cijene vode trebala je biti izvršena 2022. godine, uslijed enormnog poskupljenja električne
energije zbog agresije Rusije na Ukrajinu, no odlučeno je da će razliku u troškovima snositi Baranjski
vodovod iz svojih sredstava. Iznesena je neistina i vezana uz zapošljavanje jer trenutno Baranjski vodovod ima manji broj zaposlenih osoba nego je bilo prijašnjih godina. Zabrinjava kontinuirano nerazumijevanje gradskog vijećnika Marka Bogatića kada su u pitanju procesi i procedure potrebne za provedbu projekta, što je očiti znak nedostatka iskustva u provođenju ozbiljnih projekata. Baranjski vodovod do sada je uspješno realizirao više od 30 projekata, različitog obujma i nikada nije bilo prigovora na izvršenje i postignute rezultate.