Rat u Ukrajini – prihvat izbjeglica

Pripremaju se lokacije na kojima će se ukrajinskim izbjeglicama pružiti privremeni smještaj na području Osječko-baranjske i ostalih slavonskih županija, potvrdili su iz županijskog Stožera Civilne zaštite.

U Osijeku je spremna Športska dvorana na Jugu 2 kao prihvatni centar sa 100 kreveta u kojoj će se izbjeglice registrirati, dobiti izbjeglički karton i privremeni smještaj za 2 do 3 dana. Osim toga, razmatraju se i moguće mikrolokacije na području županije.

U Hrvatskoj se trenutno može zbrinuti oko 3.500 osoba iz Ukrajine, a u izradi su planovi koji predviđaju mogućnost smještaja i do 17 tisuća osoba, potvrdio je Hini načelnik sektora 112 u Ravnateljstvu Civilne zaštite Davor Spevec. Izvijestio je da je u Hrvatsku u petak stiglo prvih šest osoba iz Ukrajine, te da njima nije bila potrebna pomoć javnih službi, jer su već imali privatan smještaj.

Hrvatski crveni križ objavio je na svom Facebooku da su njihovi timovi spremni za prihvat izbjeglica. “Imamo dovoljne zalihe humanitarne pomoći za prve potrebe pristiglih ljudi, a svima njima na raspolaganju bit će i naša Služba traženja te timovi za psihosocijalnu podršku. Pratimo upute Međunarodnog odbora Crvenoga križa koji upravlja operacijom na terenu i odgovara na potrebe ljudi s područja pogođenog oružanim sukobom. Cilj je jasan – ublažiti patnju svakoga čovjeka!” stoji u objavi.

Ukrainska Erasmus studentska mreža (ESN) pokrenula je sustav usklađivanja izbjeglica i prihvatnika. Svi koji žele primiti mlade iz Ukrajine koji bježe od ruske agresije mogu ispuniti obrazac na linku: https://forms.gle/SMrEcAGXPApYtwTv7

Osim toga, pokrenuta je i web platforma shelter4ua.com kojoj je cilj povezati ljude kojima je potrebna pomoć zbog rata u Ukrajini i one koji su je spremni pružiti – https://www.shelter4ua.com/