Dječji kutak i ambulanta u Prihvatnom centru

Prihvat raseljenih osoba s područja Ukrajine bila je jedna od tema koordinaciji župana s gradonačelnicima i načelnicima, a predstavnici Stožera posjetili su i Dječji kutak koji se otvora u ponedjeljak.

Svi gradonačelnici i načelnici izrazili su spremnost za uključivanje u Akcijski plan, do sada su osigurali mjesne domove za potencijalni veći prihvat osoba koje dolaze iz Ukrajine kao hitni i privremeni način zbrinjavanja. Prema svojim mogućnostima osigurat će i trajniji smještaj za ukrajinske obitelji – rekao je Mato Lukić, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.

U sklopu Akcijskog plana „Slavonsko srce za obitelji Ukrajine“ jedan od prvih koraka je otvaranje Dječjeg kutka kao mjesta gdje će s djecom raditi stručnjaci Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, gdje će učiti hrvatski jezik, igrati se i zabavljati, i ono što je najbitnije gdje će se pružati psihosocijalnu pomoć i djeci i roditeljima s ciljem što brže integracije u vrtićki i obrazovni sustav.

Djeca će u Dječjem kutku biti u sigurnim rukama kako bi njihovi roditelji mogli obaviti sve potrebne aktivnosti kako bi što prije krenuli u integraciju i kako bi što prije krenuli s koliko je to moguće, normalnim životom – pojasnio je Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

U sklopu Akcijskog plana je napravljena i Internet stranica sa svim relevantnim aktivnostima koje se provode i ona je od danas aktivna i na ukrajinskom jeziku, a u svim mjestima gdje su smještene raseljeno osobe pružit ćemo putem letka i plakata informacije i o dječjem kutku i o info centru kako bi ih upoznali sa svim mogućnostima koje im želimo pružiti kroz nas Akcijski plan – rekao je Tomislav Ramljak.

Osim dječjeg kutka, Grad Osijek je stavio na raspolaganje Stožeru poslovni prostor na Trgu A. Starčevića u Pothodniku koji će služiti kao info kutak za sve raseljene osobe na području Osijeka, Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske gdje će se moći obratiti za sve relevantne informacije. Želja nam je što je više moguće olakšati njihov boravak ovdje i pružiti im što više informacija o pravima koja imaju na području grada i županije – rekao je Dragan Vulin, načelnik Stožera civilne zaštite Grada Osijeka.

Prema naputku Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u pripremi je i liječnička ambulanta u Prihvatnom centru Jug.

U ambulanti će biti liječnički tim Doma zdravlja Osječko-baranjske županije koji će obavljati prve preglede, testiranje te propisivanje terapije jer u velikom postotku dolaze ljudi koji imaju propisanu redovitu terapiju, a nisu ju bili u mogućnosti ponijeti sa sobom – istaknuo je Lukić.

I Dječji kutak i ambulanta u Prihvatnom centru kreću s radom od ponedjeljka, a Osječko-baranjska županija zajedno sa svim partnerima nastavlja provedbu Akcijskog plana za integraciju i zbrinjavanje ukrajinskih obitelji.