Putničko pristanište u Osijeku

Na prigodnoj svečanosti otvoreno je Putničko pristanište Osijek, izgrađeno na osječkoj Promenadi u samom centru grada, između Vodenice i restorana Galija, a namijenjeno za prihvat kruzera na međunarodnim riječnim krstarenjima. Pristanište je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a događaju su nazočili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Nataša Tramišak, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, ravnatelj Lučke uprave Osijek Goran Dijanović, saborski zastupnici Goran Ivanović i Ivan Radić te drugi uzvanici.

Ovim projektom unaprijedit ćemo turističku ponudu i vidljivost te olakšati turističke posjete Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji, na čemu smo puno radili u posljednje četiri godine. Do Osijeka je prije pandemije dolazilo i do 150 kruzera, a kada se epidemiološko stanje opet stabilizira, pristanište će se koristiti u punoj namjeni. Taj i ostali projekti koje provodimo, poput Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće, Gospodarskog centra i drugih, važni su za razvoj županije, ali i cijelog područja istočne Hrvatske – rekao je župan Ivan Anušić.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je kako je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture financiralo izgradnju pristaništa čime je dalo važan doprinos razvoju turizma u Osječko-baranjskoj županiji. Potom je zahvalio Nataši Tramišak koja kao ministrica koordinira aktivnosti na Projektu Slavonija, Baranja i Srijem u komu su od 18,7 milijardi kuna alociranih za pet slavonskih županija do sada ugovoreni projekti u vrijednosti 17,5 milijardi kuna.

I u novoj financijskoj perspektivi nastavit ćemo s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem. Između ostalih, naglasio bih tri projekta koja će se financirati europskim sredstvima. To su novi Klinički bolnički centar Osijek gdje su procijenjeni troškovi 2 milijarde kuna, sjajan je projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u vrijednosti 100 milijuna kuna, a projektom na lokaciji bivšeg OLT-a u Osijeku će se stvoriti novi kvart i daljnji urbani razvoj – rekao je premijer Planković.

Dodao je kako su nakon reforme prihodi jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije povećani za 276 milijuna kuna, a u mandatu njegove Vlade na području ove županije ugovoreni su EU projekti u vrijednosti 5,6 milijardi kuna, dok je za mjere očuvanja radnih mjesta zbog kovid krize do sada alocirano 386 milijuna kuna.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković istaknuo je da je projekt izgradnje pristaništa počeo 2018. godine na temelju zahtjeva Lučke uprave Osijek te da je Ministarstvo uložilo 13,8 milijuna kuna. Dodao je da Lučka uprava Osijek provodi i druge projekte, a jedan od njih je terminal za rasute terete vrijedan više od 200 milijuna kuna, za što su osigurana sredstva i potpisan ugovor o bespovratnom financiranju, natječaj je u tijeku i očekuje se brzo ugovaranje projekta.