Put svile u Belom Manastiru

Ova godina obilježava se kao hrvatsko-kineska godina kulture i turizma te ju je stoga potrebno obilježiti organizacijom prigodnih događanja. Hrvatska je Kini bitan strateški partner na Putu svile i iznimno zanimljiva poslovno-turistička destinacija. Kineski turisti vole putovati u pod i pred sezoni, što lokalno otvara veliki prostor za razvoj. Zanimljive su im prirodne i kulturne atrakcije, gastronomija, te su iznimni potrošači. Osječko-baranjska županija prepoznala je značaj uključivanja u obilježavanje hrvatsko-kineske godine kulture i turizma na način organiziranja Festivala Puta Svile koji je 2018. godine uspješno organiziran u Zadru na kojem su uz Kinu sudjelovale i ostale zemlje Puta Svile. Na summitu ministara turizma zemalja 16+1 u Dubrovniku 2018. godine, a na inkijativu Ministarstva turizma, Republika Hrvatska dobila je priliku biti domaćin Festivala Puta Svile i 2019. godine.
Osječko-baranjska županija suorganizator je festivala zajedno sa Udrugom Festival Puta Svile. Sama manifestacija Festival Puta Svile pridonosi svjedočenju multilateralne suradnje sa svim zemljama na Putu Svile.Jer Put Svile nije samo geografsko politički pojam koji danas svojom modernizacijom povezuje Aziju i Europu, to je Put koji simbolizira prenošenje kutturnog nasljecta i dijalog medu zemljama velikih različitosti.
Festival Puta Svile održao se u Osječko-baranjskoj županiji na tri destinacije: Osijek, Đakovo i Beli Manastir. Evo kako je je izgledalo u Belom Manstiru:
{galerija}Kultura/Svila{/galerija}

Put svile je fascinantna priča. Lijepo je znati da su i generacijama prije nas postojale veze koje su povezivale svijet. Razmišljati o ovom festivalu, ponajprije znači sjetiti se svih tih gradova i zemalja kroz koje su se kretale karavane iz Azije prema Europi. I obuzme vas taj avanturistički duh, kad zamišljate koliki je to bio pothvat, i kakvu čudo su predstavljali ti divni predmeti i začini koji su stizali iz daleka. A onda shvatite da je put svile već svuda oko vas! Papar u juhi, klinčićiu kuhanom vinu, plemeniti konji, vatromet, brojevi kojima danas pišemo… čak i slavonska crna svinja, sve su to dijelovi naše kulture i naše baštine, naše svakodnevice, koji su rezuttat te povezanosti koju je izmedu Europe, Bliskog Istoka i Azije stvorio put svile. Festival je stoga koncipiran na način da predstavi sve te divne kulture, kroz programe izvođača iz 8 zemalja Azije i Bliskog Istoka, ali i da isto tako predstavi našu lokalnu kulturu i baštinu, našu regiju kao dio te velike svjetske priče.