PU OBŽ: prometne nesreće i 17 alkoholiziranih vozača

U protekla 24 sata na području Policijske uprave osječko–baranjske evidentirane su četiri prometne nesreće koje su za posljedicu imale materijalnu štetu. Na području Belišća dogodila se jedna prometna nesreća, a tri prometne nesreće dogodile su se na području Osijeka. U vremenu od 23. do 25. travnja, na području Policijske uprave osječko-baranjske, u prometu je zaustavljeno 29 vozača koji su imali nedozvoljenu prisutnost alkohola u krvi (17 vozača osobnih automobila, 11 vozača bicikla i 1 vozač teretnog automobila).

U navedenom vremenu evidentirano je još 306 prekršaja, od kojih 202 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 28 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 17 prekršaja nepropisnog korištenja mobitelom za vrijeme upravljanja vozilom, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 4 prekršaja upravljanja vozilom pod zabranom, 6 prekršaja upravljanja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i 46 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 23. travnja, u 20,30 sati, u Osijeku, kada je u nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil kojim je upravljao 37-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,34 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.
Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 15,30 sati, u Đakovu, dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 64-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Đakova, koji je uslijed nepropisnog skretanja udario u parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 2,52 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U petak, 23. travnja, u 21,15 sati, na državnoj cesti broj 7, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozaču osobnog automobila, 52-godišnjem hrvatskom državljaninu iz Kneževa, koji je uslijed neprilagođene brzine kretanja vozila sletio s kolnika, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 1,70 grama po kilogramu. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22 500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,20 sati, u Osijeku, prilikom nadzora prometa, zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 55-godišnji hrvatski državljanin. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,18 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjeni prekršaj propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 24. travnja, u 22,45 sati, u Branjinom Vrhu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil kojim je upravljao 47-godišnji hrvatski državljanin. Vozač je upravljao osobnim automobilom za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,13 grama po kilogramu. Zbog alkoholiziranosti, vozač je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35 000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.

U nedjelju, 25. travnja, u 15,10 sati, u Osijeku, dogodila se prometna nesreća sa materijalnom štetom. Vozaču osobnog automobila, 54-godišnjem hrvatskom državljaninu, koji se nije kretao sredinom obilježene prometne trake te je udario parkirani osobni automobil, evidentirana je prisutnost alkohola u krvi od 0,76 grama po kilogramu.
Za počinjene prekršaje propisana je maksimalna novčana kazna u iznosu do 6 300 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 3 mjeseca i 3 negativna prekršajna boda.