Prvi vodeni val početkom idućeg tjedna

Zbog obilnih kiša uzvodno raste vodostaj Drave i Dunava. Trenutačno je na Dunavu na snazi pripremno stanje, no u idućih 15-ak dana očekuju se čak dva vodena vala zbog čega će na pojedinim mjestima i na Dravi i na Dunavu biti uvedene i izvanredne mjere obrane od poplava.

Vrhunac prvoga vala očekuje se već početkom idućeg tjedna, no ubrzo nakon njega bi trebao pristići i drugi zbog čega su već sve službe na terenu rekao je direktor VGO Dunav i Donja Drava Hrvatskih voda Željko Kovačević.
Na ovaj val, koji je i uobičajen za ovo doba godine i zbog kojeg će se na Dunavu stanje približiti izvanrednim mjerama za otprilike 3-4 dana, doći će nam i drugi iz Njemačke, a koji se očekuje za desetak dana. Zbog toga svakodnevno pratimo situaciju te su sve službe na terenu, poručuje Kovačević.


Iako se ne očekuju veći problemi, ipak će, kako dodaje Kovačević, nasipi biti pod opterećenjem iduća dva do tri tjedna te su stoga već i alarmirani stožeri civilne zaštite u Osječko-baranjskoj, ali i u Vukovarsko-srijemskoj te Virovitičko-podravskoj županiji. Zbog toga ne isključuje i mogućnost ponavljanja prošlogodišnjeg scenarija kada se Drava u Osijeku izlila na dio šetnice na lijevoj obali. To nam je tamo inundacijski pojas. Na lijevoj obali imamo nasipe na srednjoj vodi obaloutvrde, a pravi nasip je 50-100m iza toga. Tako da može doći do toga da se ponovno izlije Drava, jer kad naiđe veliki val ta voda negdje mora otići, a mi imamo sreće što će se velik dio toga izliti u poplavna područja, pretežno Kopačkog rita, poručio je Kovačević uz poruku kako zasad nema razloga za ikakvu brigu.

HRT Radio Osijek/ FOTO: Vlatko Franjin