Prva berba račjica na Belju

U stakleniku Belja u Mitrovcu u tijeku je prva ovogodišnja ručna berba rajčica. Riječ je o prvoj berbi novih sorti rajčica, čiji je uzgoj započeo ove godine. Rajčice se beru isključivo zrele, pa će na stolove naših potrošača dolaziti sočne i svježe, kao da su upravo ubrane u vrtu. Proizvodnja se u stakleniku u Mitrovcu odvija cijele godine. Krajem veljače slijedi oplodnja uvođenjem bumbara u staklenik, a već od travnja pa sve do prosinca na tjednoj bazi obavlja se berba.
Beremo ih četiri dana u tjednu i svaki tjedan planiramo ubrati oko 80 tona rajčice, pojasnio je Robert Marković, rukovoditelj Staklenika u Mitrovcu.
Hidroponski uzgoj rajčice podrazumijeva kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku na svih 4,5 hektara površine. Iako  je riječ o visoko sofisticiranom procesu proizvodnje, educiranost svih 50 zaposlenika, iskustvo i briga o svakoj biljci iznimno su važni za visoke proizvodne rezultate.
Prošle godine proizveli smo 20 posto rajčica više od plana, a ove godine očekujemo dodatno povećanje. Naš staklenik u Mitrovcu pravi je primjer održive poljoprivredne proizvodnje i  visoke produktivnosti.
Svaka biljka prosječno daje 19 kilograma rajčice, a proizvodnja po četvornom metru je 62 kilograma, što je izvrstan rezultat i u svjetskim razmjerima, istaknula je Ljiljana Malić, članica Uprave Belja.
U procesu uzgoja rajčica za zagrijavanje staklenika koristi se dio toplinske energije koju proizvodi bioplinska elektrana. Poslovni kompleks Mitrovac tako je primjer uspješne sinergije ekološki napredne stočarske proizvodnje, obnovljivih izvora energije i proizvodnje povrća u kojem je ukupno zaposleno sto djelatnika.