Projektom “Inklutour” zaposlit će se 110 osoba s invaliditetom

Projektom “Inklutour”, čiji je nositelj osječko Pučko otvoreno učilište, namjerava se zaposliti 110 osoba s invaliditetom u ugostiteljstvu i turizmu, istaknuto je u četvrtak na početnoj konferenciji projekta.

Projekt je vrijedan 2,3 milijuna kuna, 85 posto se financira novcem iz europskih fondova, a ostatak iz državnog proračuna.

Ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Marin Seleš rekao je kako cilj projekta poboljšati pristup ranjivim skupinama tržištu rada u turizmu i ugostiteljstvu.

Istaknuo je kako će tijekom projekta 110 nezaposlenih osoba s invaliditetom proći kroz mnoge aktivnosti, edukativne radionice i programe za zanimanja kao što su koordinator turističkih aktivnosti osoba s invaliditetom i koordinator provođenja slobodnog vremena osoba s invaliditetom.

Želja im je da osobe koje prođu tu edukaciju budu potpuno osposobljene da samostalno provode neke aktivnosti, a da bi to mogle, objasnio je Seleš, najprije će educirati njihove mentore i profesore kako bi se što bolje mogli prilagoditi potrebama osoba s invaliditetom.

Savjetnik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mario Burek rekao je kako je prema pritužbama koje Ured prima jasno da i dalje ima mnogobrojnih prepreka koje osobama s invaliditetom otežavaju položaj na tržištu rada, pronalazak posla i zadržavanje radnog mjesta.

Uzroci tim preprekama su neusklađenost obrazovnih programa te prevelike i raširene predrasude poslodavaca prema osobama s invaliditetom, dodao je.

Istaknuo je kako sve to dovodi do otežanog pronalaska posla, dugotrajne nezaposlenosti i demotiviranosti osoba s invaliditetom te kako vjeruje da će taj projekt pridonijeti da se lakše zapošljavaju i budu konkurentniji na tržištu rada.

Osječki gradonačelnik Ivan Radić podsjetio kako je u gradskom proračunu osigurano 500 tisuća kuna za besplatni prijevoz osoba s invaliditetom specijalnim kombijem, da sve slijepe, slabovidne i gluhe osobe imaju besplatni gradski prijevoz, a Gradska uprava nastoji osigurati pristup osobama s invaliditetom u svim gradskim ustanovama.

Projekt će se provoditi u Osijeku do kraja 2023. godine u suradnji s partnerima – Ugostiteljsko-turističkom školom i Turističkom agencijom “Ora-tours” te Inkluzivnom kućom “Zvono” iz Belišća.

(Hina)