Projekt „Re-kreiraj“

rekreiraj mamforce
rekreiraj mamforce

Projekt „Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce“ provodi se u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatske zajednice županija i tvrtke Spona Code.

 

 

Ciljevi projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije su smanjenje utjecaja stereotipa o muškim i ženskim ulogama na poslu, u obitelji i u društvu, te olakšavanje usklađivanja poslovnih i obiteljskih obveza za svakog pojedinca. U Hrvatskoj danas među nezaposlenima i dalje prednjače žene, nerijetko zbog majčinstva, što usporava napredak gospodarstva i smanjuje demografski potencijal.

Svrha projekta Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce je promjena društvenih normi o tradicionalnim ulogama žena  i muškaraca u obitelji i na poslu kako bi se smanjili problemi s kojima se mladi ljudi susreću pri zaposlenju i podizanju obitelji. Projektom se povećava svijest o nejednakoj raspodjeli odgovornosti unutar obitelji i o nesvjesnoj pristranosti poslodavaca uslijed stereotipnih očekivanja. Tako se pri zaposlenju i napredovanju daje prednost mladim muškarcima iako su žene jednako obrazovane i sposobne. Postojanje razlika potvrđuju i službeni podaci o obrazovanju i nezaposlenosti.

Sudionike je uvodno pozdravila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Ona se osvrnula na dosadašnje rezultate i buduće planove Vlade u novom mandatu: „Ovoj Vladi je usklađenje privatnog i poslovnog života među visokim prioritetima što potvrđuje i činjenica da smo u prošlom mandatu povećali roditeljske naknade za roditeljski dopust za više od 100%, sa 2.400,00 na 5.600,00 kn, a namjera nam je do kraja ovog mandata podizanje tog iznosa na visinu plaće. Isto tako, važno je za ravnotežu privatnog i poslovnog života spomenuti APN-ove kredite, izgradnju i  obnovu više od 500 vrtića te uvođenje produljenog rada u njih 96, program „Zaželi“ za zapošljavanje žena, kao i ovaj projekt kojim radimo na jednakim prilikama za žene i muškarce na poslu i u obitelji.

Predsjednik Skupštine Osječko-baranjske županije Dragan Vulin istaknuo je: „Tema kojom se bavi ovaj projekt je izuzetno aktualna i samim time što Istočna Hrvatska stoji lošije od ostatka zemlje te nam je cilj to promijeniti. Upravo iz tog razloga Osječko-baranjska županija ime posebne mjere za žene poduzetnice i žene u gospodarstvu čime se pruža podrška, ali i potiče promjena tradicionalne kulture. Pozdravljamo stoga i sve zakonske promjene koje su nužne da bi se osigurala jednakost žena i muškaraca kako bi žene bile zaštićene na radnim mjestima kada planiraju proširenje obitelji.“

Predstavljene su i mogućnosti europskim sredstvima financiranog uključenja u MAMFORCE SOCIETY kroz audit – strateški alat kreiranja organizacijske kulture koja omogućuje usklađenje profesionalnih i obiteljskih obaveza te jednake mogućnosti razvoja karijera muškaraca i žena. „Smanjene stope bolovanja, porast produktivnosti i veći broj žena na rukovodećim pozicijama – rezultati su promjena koje smo kroz audit proveli u 33 organizacije. To su jasni pozitivni pomaci, apsolutno mjerljivi, koji potvrđuju da promišljamo u dobrom smjeru. Zahvaljujući projektu Re-kreiraj život i posao za žene i muškarce još 20 tvrtki će dobiti priliku poboljšati svoje politike i prakse, te posljedično, što je ključno, i produktivnost, a sve uz EU sufinanciranje.“ – istaknula je Diana Kobas Dešković, direktorica tvrtke Spona code, koja vodi kompanije kroz promjenu poslovnog okruženja.

Ove godine, zbog epidemioloških mjera, većina zaposlenih radi većim dijelom od kuće te smo im omogućili još fleksibilnije radno vrijeme kako bi mogli usklađivati svoje poslovne obaveze s potrebama ukućana. Sve ove mjere imaju za rezultat zadovoljstvo naših zaposlenika koji cijene sve navedene pogodnosti i svojim odgovornim radom vraćaju tvrtki uloženo. Svjesni smo da su zadovoljni zaposlenici temelj uspjeha tvrtke. Certifikati Mamforce i Dadforce su nam poticaj da i dalje radimo na unapređenju naših praksi jer nam je jako važno da zaposlenici mogu realizirati svoje poslovne ambicije, a u isto vrijeme da imaju kvalitetan privatni život.“

Na kraju konferencije je upućen javni poziv tvrtkama za uključenje u MAMFORCE SOCIETY o čemu više informacija možete naći na web stranici www.mamforce.hr, gdje se nalaze dodatne informacije o projektu. Provedbu projekta sufinancira Europska komisija programom REC (Rights, Equality and Citizenship/Prava, Jednakost, Građanstvo). Koordinator projekta je Ministarstvo rada , mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a partneri su Hrvatska zajednica županija i Spona Code.
Vrijednost projekta je 324,518.06 EUR, od čega Europska komisija sudjeluje sa 241,675.13 EUR. Projekt se provodi u periodu od 1. lipnja 2020. do  31. svibnja 2022.

MAMFORCE STANDARD

Uvođenjem MAMFORCE standarda kompanije rade na razvoju poticajnog i pravičnog radnog okruženja koje podržava razvoj kulture fleksibilnosti i u kojem svi zaposleni ostvaruju ista prava zapošljavanja, profesionalnog razvoja i napredovanja. Ovisno o stupnju razvijenosti HR2 i DEI praksi organizacije ostvaruju pravo korištenja MAMFORCE standarda u kategoriji CHANGE, GROW ili LEAD.

Kompanije koje su uvele standard i koje kontinuirano rade na poboljšanjima načina i uvjeta rada bilježe poboljšanu angažiranost zaposlenih i povećanu produktivnost. Ujedno, zahvaljujući različitim pristupima raznolikih skupina zaposlenih tržištu nude bolje proizvode i usluge te donose promišljene, održive poslovne odluke.

U Hrvatskoj je do sada 27 organizacija zaslužilo status MAMFORCE što ih čini odgovornim radnim mjestom s prijateljskim praksama za obitelj i žene. U red odgovornih kompanija su se svrstali A1, BKS Bank Glavna podružnica Hrvatska, INA, Privredna banka Zagreb, Poslovna inteligencija, Verso Altima i drugi.