Prisjećanje na utemeljitelja DZMH-a

Obitelj, rodbina, Belomanastirci i članovi izvršnog predsjedništva DZMH okupili su se na mjesnom katoličkom groblju, gdje su položili vijence na grob Janoša Slobode, nekadašnjeg pedagoga i jednog od utemeljitelja DZMH.

Točno je 25 godina tomu kako je Janoš Sloboda, pedagog koji je svesrdno podupirao osnaživanje mađarske mladeži i jedan od osnivača Demokratske zajednice Mađara Hrvatske (DZMH), preminuo 21. siječnja u jednoj bolnici u Pečuhu.

Kod njegovog nadgrobnog spomenika okupili članovi obitelji, njegovi voljeni, Belomanastirci i izvršno predsjedništvo Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, organizacije čiji utemeljitelj je bio i on sam, kako bi vijencima i svijećama odali počast u sjećanje na njegov požrtvovni rad za mađarsku zajednicu.

– Ovdje, na katoličkom groblju u Belom Manastiru, prisjećamo se jedne takve osobe koja je učinila iznimno puno za mađarsku zajednicu u Hrvatskoj. Radio je za našu zajednicu prvo kao ravnatelj škole u Laslovu od pedesetih godina, kao kulturni organizator Saveza Mađara Hrvatske, kao predsjednik, kasnije kao jedan od utemeljitelja DZMH, kao tvorac prvog našeg statuta. Kao član ovdašnjeg predstavničkog tijela i bio je i jednim od potpredsjednika Općine Beli Manastir, kada je cijelo područje Baranje pripadalo toj samoupravnoj jedinici. Za vrijeme svoga života iznimno ponizno služio je mađarskoj zajednici u Hrvatskoj i, podrazumijeva se samo po sebi, da osim njegove obitelji i DZMH čuva spomen na njega – rekao je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara.

Na polaganju vijenaca, među ostalima, prisutni su bili Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH i Arpad Pasa, počasni predsjednik DZMH.

Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota