“Prevencija i mogućnosti liječenja raka dojke“

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Gradskog vijeća Grada Belog Manastira u suradnji s Ligom za borbu protiv raka Baranja organizirali su predavanje pod nazivom “Prevencija i mogućnosti liječenja raka dojke“, koje je održala dr. Branka Burić Benak.

Rano otkrivanje raka dojke znatno poboljšava preživljenje pa se listopad diljem svijeta obilježava kao mjesec borbe protiv ove zloćudne bolesti radi podizanja svijesti o tome u javnosti. Posebno se naglašava važnost samopregleda i redovnih kontrola kako bi se rak otkrio u što je moguće ranijem stadiju, čime se posljedično smanjuje smrtnost. Obilježavanjem mjeseca borbe protiv raka dojke želi se ukazati i na važnost odgovarajućeg liječenja te skrbi o oboljelima.

Kako se medicina već duže vrijeme posvećuje otkrivanju lijeka protiv raka dojke, svakim novim revolucionarnim otkrićem sve je manje žena u životnoj opasnosti zbog ove zloćudne bolesti. No, rak dojke još uvijek je na prvom mjestu za žene fatalnih zloćudnih bolesti, tako da se broj oboljelih popeo na milijun žena godišnje.

Postavljanje dijagnoze u ranom stadiju i pravilno liječenje omogućuju petogodišnje preživljenje kod 96% oboljelih. I Hrvatska je prepoznala važnost ranog otkrivanja te se od 2006. godine provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Programom su obuhvaćene žene između 50. i 69. godina kojima se svake dvije godine na kućnu adresu šalje poziv za besplatni mamografski pregled. Mamografom se rak može otkriti do dvije godine prije nego što tumor postane dovoljno velik da se može napipati. Cilj je programa otkriti rak u što je moguće ranijoj fazi kako bi se povećala mogućnost izlječenja te kako bi liječenje bilo što podnošljivije i manje agresivno. Najvažniju ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima žena, naučite kako se provodi samopregled dojki, redovito kontrolirajte zdravlje i odazovite se pozivu na mamografiju.