Preporuke SCZ-a

S obzirom na novonastalu situaciju vezanu uz koronavirus, brojni se stanovnici Osječko-baranjske županije pitaju kome se javiti prilikom sumnje na zarazu. Ovisno o situaciji – različiti su kontakti i ustanove kojima se građani javljaju.U nastavku se nalaze preporuke nacionalnog i županijskog Stožera:

 

U posebne ambulante ili nadležnom liječniku obiteljske medicine radi upute o daljnjem postupanju TELEFONOM se javljaju sljedeće osobe:

•    Koje imaju simptome odnosno kašlju, imaju povišenu temperaturu, kratak dah ili osjećaj slabosti
•    Koje su unazad 14 dana boravile u područjima koja su u većoj mjeri zahvaćena novim koronavirusom, bez obzira na to imaju li simptome ili ne

Epidemiologu Zavoda za javno zdravstvo na broj telefona 031/ 225-717 javljaju se SAMO osobe:

•    Koje su bile u IZRAVNOM kontaktu sa zaraženim osobama

KBC Osijek

•    Vrši prijem potencijalnih bolesnika ISKLJUČIVO na preporuku epidemiologa Zavoda za javno zdravstvo
•    Osobe koje nije uputio Zavod za javno zdravstvo neće biti primljene u bolnicu

Hitna medicinska pomoć

•    Vrši prijevoz osoba sa sumnjom na koronavirus prema nalogu Zavoda za javno zdravstvo s medicinskim osobljem s adekvatnom zaštitom od korona virusa. Nakon transporta se vrši kompletna dezinfekcija ljudi, opreme i vozila.

•    Ako bolesnik koji se nalazi u samoizolaciji pozove Hitnu medicinsku pomoć i ne prijavi da se nalazi u samoizolaciji te Hitna medicinska pomoć izađe na intervenciju bez zaštitne opreme, dovodi u rizik medicinski tim koji se može zaraziti koronavirusom te nakon intervencije mora 14 dana u izolaciju. Time se ugrožava zdravlje medicinskog osoblja, smanjuju kapaciteti medicinskog osoblja te narušava redovna djelatnost zbrinjavanja drugih životno ugroženih pacijenata. Osoba koja je zatajila samoizolaciju bit će sankcionirana.

Poštovani stanovnici Osječko-baranjske županije pozivamo vas i dalje na odgovorno ponašanje i pridržavanje preporuka i mjera zaštite koje su naložili županijski i nacionalni Stožeri. Nitko od nas u ovome nije sam, čuvajmo i sebe i druge. Sve potrebne informacije možete dobiti na Internet stranici Osječko-baranjske županije kao i na broju 112.

Vlada Republike Hrvatske pokrenula  je Internet stranicu www.koronavirus.hr na kojoj možete pratiti sve aktualne i važeće upute, preporuke i mjere koje se odnose na zdravlje, prevenciju i svakodnevni život.
U Belom Manastiru na adresi Školska 5, sjeverni ulaz u zgradu Doma zdravlja. Od 7 do 20 sati pacijenti se mogu javiti na telefonski broj izabranog obiteljskog liječnika, centralu Doma zdravlja Beli Manastir na broj telefona 031/791-100, telefonski broj patronažne zdravstvene zaštite 099/498-8047, 099/498-8046 i telefonski broj glavne sestre 099/498-8044 od 20 sati do 7 ujutro pacijenti u potrebi se mogu javiti na broj 031/791-123.