Baranja – život na rubu

Točno na stogodišnjicu od potpisivanja Trianonskog mirovnog ugovora, kojim je južna Baranja pripojena tadašnjoj Kraljevini SHS, jučer je ispred crkve sv. Petra i Pavla pokraj Topolja, predstavljena je knjiga “Baranja – život na rubu”, autora Luke Jakopčića i izdavača Osječko-baranjske županije.

 

 

Ideja je potekla od župana Ivana Anušića, koji je tijekom promocije naglasio važnost ovog povijesnog datuma i događaja. Među mnogobrojnim nazočnim gostima bili su i veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj Mladen Andrlić, a načelnik općine Draž Stipan Šašlin rekao je kako je to velik datum za baranjske Hrvate bio tada i još je uvijek, posebno zbog različitosti i tolerancije kojima se Baranja ponosi. Baranja je biser naše županije, prelijepa je, specifična, multikulturna, posebna je sa svojim Kopačkim ritom, prekrasnim ravnicama, plodnim poljima, svojom kulturom, folklorom, gastronomijom, eno ponudom. Kroz kontinentalni turizam i poljoprivredu na njoj gradimo veliki iskorak u gospodarskom smislu. Ima dugu i kompleksnu povijest koju treba naučiti. Baranja je hrvatska, 100 godina je hrvatska i zauvijek će ostati hrvatska – poručio je župan Ivan Anušić.

Kroz razgovor knjigu su predstavili autor Luka Jakopčić, recenzent Dinko Župan i moderator  Mislav Matišić. Autor Luka Jakopčić ističe kako je knjiga napisana za širu publiku i kako je na njega Baranja ostavila dubokog traga.

{mp3}2020/luka trianon{/mp3}

Nakon predstavljanja knjige, u crkvi je bila upriličena izložba fotografija Romulić&Stojčić te koncert zagrebačkog ansambla Ad Gloriam Brass.