Predstavljen destinacijski časopis “Via Slavonija i Baranja”

Slavonija i Baranja, već su nekoliko godina pravo turističko otkriće, a zadovoljni gosti gotovo bez iznimke komplimentiraju ljubazne domaćine, prekrasne pejzaže i odličnu eno i gastro ponudu. Stoga se rodila ideja o stvaranju destinacijskog časopisa koji bi sadržavao informacije o ponudi muzeja, restorana, vinarija, posjetiteljskih i prijemnih centara, s naglaskom na doživljaje i aktivni odmor, ali i zanimljive informacije o samoj destinaciji.

Predstavljanje časopisa „Via Slavonija i Baranja“ koji je nastao u produkciji Turističke zajednice Osječko-baranjske županije i Osječko-baranjske županije, uz snage domaćih novinara, vodiča i turističkih zajednica, održano je 14. lipnja 2024. godine, a prisustvovali su mu turistički djelatnici, vodiči, novinari, autori tekstova te zamjenik župana Josip Miletić.

Ovim časopisom želimo dodatno promovirati istok Hrvatske, pružajući gostu neposredan, konkretan i sadržajan uvid u sve ono što može iskusiti diljem naše Osječko-baranjske županije pa i šire. Cilj je da nam se gosti vraćaju, bilo u privatnom ili poslovnom aranžmanu te da im Slavonija i Baranja postanu neizbježne destinacije. A da bi tome bilo tako, potrebna su neprestana ulaganja i nadograđivanje turističke ponude, stoga je Osječko-baranjska županija ove godine izdvojila 400.000 eura za izgradnju i poboljšanje turističke infrastrukture, ali i za organizaciju različitih manifestacija, sajmova i drugih sadržaja – rekao je Miletić.

Što se tiče budućnosti časopisa, plan je izdavanje brojeva koji pokrivaju sezonu od svibnja do listopada te od studenog do travnja, kaže direktorica Turističke zajednice OBŽ Ivana Jurić ističući kako naklada iznosi 20.000 primjeraka, a radi se i na izdanju na engleskom jeziku.

U sljedećim izdanjima planiramo i malo drugačije sadržaje u kojima će biti uključeni i razgovori s kreatorima ponude, različiti intervjui i slično. Cijela priča započela je prije tri godine kada nas je na jednom studijskom putovanju, u hotelskoj sobi, dočekao upravo jedan ovakav časopis koji je bio pun informacija, ali i priča o jelima, ljudima i zanimljivostima toga mjesta. I unatoč ovoj digitalnoj eri u kojoj se nalazimo, primjećujemo da gosti vole uzeti papir, novine, knjigu u ruku, pogotovo na odmoru ili putovanju i pročitati nešto zanimljivo o prostoru u kojem se nalaze. Zato smo angažirali domaće novinare i turističke vodiče te ih zamolili da malo promijene perspektivu te se zamisle u ulozi gosta koji dolazi prvi put u destinaciju i pišu o onome što bi im bilo zanimljivo. Prema primjerima iz drugih zemalja i regija, pripremljen je lako čitljiv, „sezonski“ tiskani materijal koji se može naći u sobama tako da se gost može informirati dok se odmora i priprema za obilazak destinacije. Namjera je da i goste koji prvi put dođu poslovno i/ili u obilazak jednog dijela destinacije, zainteresiramo na povratak u drugom aranžmanu – istaknula je Jurić.

OBŽ