Dan europske baštine u Etnološkom centru

Dani europske baštine najrasprostranjenija su participativna kulturna manifestacija u Europi.

Bogatim programima koji se održavaju u Etnološkom centru baranjske baštine promiče se, njeguje i naglašava važnost kulturne baštine i tradicije u Baranji, Hrvatskoj, pa samim tim i u Europi.

U Etnološkom centru baranjske baštine 22.rujna 2023. godine s početkom u 10:00 sati održat će se radionica „Umijeća izrade baranjskih šokačkih vezova“. Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, Osnovna škola Draž (male vezilje) kao i svi zainteresirani sudionici.
Nositelji s liste ovog zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra vodit će radionicu i pokazati svim zainteresiranim sudionicima umijeće izrade baranjskih šokačkih vezova.

Pored radionice otvorili su i izložbu lutki „Bepki“ u šokačkim nošnjama. Autor izložbe „Bepki“ je nositeljica s liste zaštićenog nematerijalnog dobra „Baranjskog šokačkog veza“ Janja Jednašić. „Bepke„ su u ručno rađenim šokačkim nošnjama, što je vrlo zanimljivo i raritetno.

Predavanje na temu „Baranjski šokački vez“, održat će istog dana s početkom u 13:00 sati. Vodit će ga nositeljice sa zaštićene liste ovog nematerijalnog kulturnog dobra Eva Balatinac i Eva Kostolić . U suradnji s Muzejom Slavonije, Osijek, u Etnološkom centru baranjske baštine 09. listopada 2023. godine s početkom u 10:00 sati održat će se radionica „Umijeća izrade baranjskog moleraja“. Na radionici će kao ciljna skupina sudjelovati djeca, učenici Osnovne škole Dr. Franjo Tuđman Beli Manastir, predškolska skupina dječjeg vrtića Cvrčak Beli Manastir, kao i svi zainteresirani sudionici.

Radionicu/prikaz vodit će kazivači iz svih dijelova Baranje, Marko Horvat (Duboševica), Marija Šipoš i Tunde Živić-Šipoš (Novi Bezdan) i Jovan Vilić (Bolman). Voditelji će polaznicima pokazati kako su se nekad molovali (krečili) zidovi uz pomoć šablona i gumenih valjaka.

Bit će otvorena i izložba 12 panoa s motivima starog moleraja, pod nazivom „Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima“.

U sklopu događanja održat će se predavanje na temu „Moleraj, tehnike oslikavanja zidova šablonama i valjcima“, a vodit će ga kustosica iz Muzeja Slavonije Tunde Živić-Šipoš.