Potpore u poljoprivredi i lovstvu

S ciljem nadopune potporama iz Programa ruralnog razvoja koje osigurava Ministarstvo poljoprivrede, a koje su, uglavnom, namijenjene većim gospodarskim subjektima, Osječko-baranjska županija je izradila program javnih potpora u poljoprivredi i lovstvu vrijedan 5,5 milijuna kuna.

Sve detalje kao i informacije kako se prijaviti i ostvariti potporu možete pronaći na web stranici www.obz.hr. Rok prijave za poljoprivrednike je do 1. prosinca 2017. i to za sve troškove koji su nastali od početka prošle godine. Lovačka društva mogu aplicirati do 15. listopada ove godine.

Od 9 različitih poljoprivrednih potpora tu je opetovano analiza tla koja se provodi još od 2003. godine, a jedna od najvažnijih je ona za mlade poljoprivrednike. Kroz njih, između ostalog, želimo osigurati ostanak mladih obitelji na selu kako bi se mladi proizvođači mogli javiti na Program ruralnog razvoja gdje vrijednost njihovog gospodarstva ne dostiže onaj uvjet ekonomske veličine od 8 tisuća Eura. U tom dijelu će im pomoći Županija. Samo za njih (mlade poljoprivrednike od 18 do 40 godina) osigurali smo 2 milijuna kuna. Potpore će se odobravati i za štetu od elementarnih nepogoda, istraživačke projekte, ulaganja u preradu, unaprjeđenje tehnologije i ruralnog prostora. Nastavljamo sufinanciranje izlagačima na sajmovima i drugim manifestacijama te brendiranje proizvoda. Tu su također i tri mjere u lovstvu, a posebna je novina odšteta u prometu gdje lovačka društva dolaze u veliki rizik jer moraju platiti štetu koju je divljač izazvala na prometnicama, rekao je župan Vladimir Šišljagić.

Osječko baranjska županija trenutno provodi 7 programa potpora u razvoju lovstva, raspisani su već natječaji za hladnjače, lovačke kuće, zaštitu divljači u lovištima, izgradnju remiza i razvoj turističke ponude u lovačkim društvima. Nova tri programa su dodatak. Pored prometne odštete tu je program unosa divljači u lovišta (fazan i zec) s ciljem da lovačka društva ispune lovnogospodarsku osnovu, ali i da se stvori potencijal za lovni turizam. Treća je potpora za troškove kupovine materijala za zaštitu šuma od divljači, odnosno izvedene radove u sprječavanju štete od divljači u šumi.