Počela izgradnja Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci

U Petrijevcima su počeli radovi na izgradnji Uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Petrijevci, kao dijelu EU projekta vodoopskrbe i odvodnje Valpovo-Belišće. Riječ je o uređaju drugog stupnja pročišćavanja čija će izgradnja stvoriti jedno od najvećih gradilišta u sklopu Projekta, a po njegovom završetku općine Petrijevci i Bizovac te Ladimirevci, prigradsko naselje Grada Valpova, bit će i infrastrukturno povezani.

S današnjim danom dolazimo do završne faze izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda za područje Općine Petrijevci, Općine Bizovac i prigradskog naselja grada Valpova, Ladimirevci. Mi smo ovaj projekt započeli ranije, sami, a Općina je uložila više od 300.000 eura zajedno s Hrvatskim vodama i komunalnom tvrtkom Dvorac d.o.o., međutim potpisom ugovora aglomeracije Valpovo-Belišće, vrijednosti 42 milijuna kuna, mi jedinice lokalne samouprave obvezne smo sufinancirati projekt udjelom od 3,89 posto, što je 1,678.000 eura. Općina Petrijevci tako mora platiti 210.000 eura, a vjerujem da bi se u sustav tijekom iduće godine mogli priključiti stambeni i gospodarski objekti s područja naše općine čime bi se trajno riješio problem izvoženja fekalija po odvodnim kanalima, oranicama, javnim površinama i drugim mjestima. Vjerujem da su ovaj trenutak željno iščekivali mještani svih naših mjesta jer je ovo jedan od najznačajnijih projekata u Općini Petrijevci – kazao je Ivo Zelić, načelnik Općine Petrijevci.

Vrijednost ulaganja u vodno-komunalnu infrastrukturu na području Osječko-baranjske županije veća je od 300 milijuna eura, a time neprestano podižemo tu infrastrukturu, ali i omogućavamo bolju kvalitetu života naših sugrađana, što ćemo činiti i u budućnosti. Pohvaljujem suradnju ovih gradonačelnika i načelnika s Hrvatskim vodama i resornim ministarstvom u provedbi europskih projekata i korištenjem europskih sredstava jer sami svojim sredstvima to ne bismo mogli napraviti. Osječko-baranjska županija će, kao i do sada biti partner i podrška u ostvarenju svih važnih ciljeva naših jedinica lokalne samouprave kako bismo osigurali njihov ravnomjeran razvoj – rekao je zamjenik župana Josip Miletić.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako u posljednjih pet godina svjedočimo svojevrsnom preporodu na području Osječko-baranjske županije, gdje su stalna otvaranja novih radova. – Međutim, tu nećemo stati. Zahvaljujući Vladi RH izdašna sredstva iz NPOO-a se ulažu u gradnju vodno-komunalne infrastrukture. Gradnjom današnjeg uređaja čija je vrijednost 6 milijuna eura, kao i u listopadu prošle godine započetom gradnjom uređaja u Belišću u vrijednosti 9 milijuna eura, bit će uspješno izgrađen sustav na području aglomeracije Belišća i Valpova po pitanju sustava odvodnje otpadnih voda i nadogradnje vodoopskrbe. Cijeli projekt se uspješno privodi kraju, ugovoreno je 95 posto projekta. Sam uređaj u Petrijevcima omogućit će priključenje 3.500 novih priključaka, što je gotovo 10.000 stanovnika, otpadne vode će ići prema uređajima u Belišću i Petrijevcima, a to znači i bolje uvjete za život i razvoj ovog područja. Plan završetka oba uređaja je do kraja svibnja 2024. godine – istakao je Đuroković.

Ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Elizabeta Kos naglasila je kako je Osječko-baranjska županija primjer dobre pripreme, ugovaranja i realizacije projekata.

Iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija imamo na raspolaganju 850 milijuna eura iz prošlog programskog razdoblja, a već se programira za sljedeće. Ugovoreno je 60 projekata ukupne vrijednosti 1,9 milijardu eura, a od toga je sedam na području OBŽ vrijednih gotovo 300 milijuna eura. Uz to, OBŽ i vodno-komunalna poduzeća idu i na sredstva MPO-a gdje nam je dostupno oko 638 milijuna eura od čega 539 milijuna eura za vodno-komunalne sredstva. Od toga u OBŽ je odobreno ukupno osam projekata u ukupnom iznosu oko 34 milijuna eura, a u pripremi je šest projekta u vrijednosti više od 25 milijuna eura. Zaista možemo biti zadovoljni s toliko projekata i radova, kao i dobrom pripremljenosti komunalnih tvrtki na području OBŽ – rekla je ravnateljica Uprave Elizabeta Kos.

OBŽ