Peta akademija blata u Karancu

Peta Akademija blata okupila je tridesetak sudionika u dvorištu Smještaja kod Baje. Tjedan su dana izrađivali predmete od blata, a učinak su pokazali brojnim gostima. Život na selu i njegove ljepote ui mogućnosti osnovni je cilj Akademije. Osim izrade predmeta od blata, sudionici obavljaju i poslove u dvorištu, vrtu, vinogradu i slično. Uče kuhati u zemljanim loncima i za sastojke koristiti vlastiti vrt i domaćinstvo. Idejni začetnik, organizator i voditelj Akademije, Vladimir Škrobo-Bajo, ističe približno 1000 komada čerpića (zemljane opeke), dvije zemljane peći, košnicu i ognjište koje su ”akademci” izradili tijekom ovogodišnjeg ”školovanja”. Dodaje kako je Akademija namijenjena pripadnicima različitih dobnih skupina, jer svatko od njih može naučiti nešto novo.
Slijedeće godine napravit ćemo gospodarski objekt, točnije pecaru za rakiju i mjesto za odlaganje preše za grožđe, pušnicu i kokošinjac, dakako sve od zemljanih opeka čiji je životni vijek tisuću godina. Akademija je i svojevrstan turistički potencijal, budući da su održava u srpnju, kada u Baranji nema značajnijih događanja, tvrdi Bajo.

Završnicu Akademije pratila je i bogata gastro-zabavna ponuda. Posjetiteljima su se, na zemljanom stageu, predstavili članovi KUD-a Čardaš iz Suze, a na gajdama je zasvirala Maja Kešić-Masle. Zainteresirani su mogli kušati ili kupiti domaći kulen iz pušnice Petra Dobrovca, vrhunsko vino iz karanačke vinarije Svijetli dvori, ukusan kozji sir iz Marjančanaca, domaće proizvode od meda ili, pak, unikatne suvenire proizvedene u karanačkom obrtu Farma. Kuhao se grah u zemljanim lomcima, a bilo je i čobanca te kuhanog kukuruza. Odlučio je Škrobo predstaviti i bogatu kolekciju od stotinjak zidnjaka, koje godinama nabavlja diljem Baranje i okolice. Akademiju blata posjetio je i župan osječko-baranjski, Vladimir Šišljagić, koji je potvrdio kako je Karanac, jedna od najboljih turističkih destinacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske.