Performance Art Festival

Osijek – 13. i 14. studenoga održat će se 20. Performance Art Festival pod nazivom PLAY. Jubilarno, 20. izdanje festivala, udruga M-art organizira u partnerstvu s Kulturnim centrom Osijek i Galerijom Knifer.

Na 20.Performance Art Festivalu sudjeluju umjetnici Niko Mihaljević, Ana Prvački, Igor Ruf, Dragana Sapanjoš i Lana Stojićević. U kustoskoj koncepciji Vedrana Perkova, u okviru festivala će se tijekom dva dana odvijati umjetničke izvedbe pred publikom te otvorenje izložbe s performativnim videoradovima i fotografskom dokumentacijom performativnih radova, koja će se u Galeriji Knifer moći pogledati do 21. studenoga.

PROGRAM:

*13. studenoga*

19 sati / Kulturni centar / NIKO MIHALJEVIĆ: „Need Your Love So Bad“,
performans

20 sati / Galerija Knifer / PLAY, otvorenje izložbe

21 sat / Galerija Knifer / IGOR RUF: „Kondor, que pasa?“, performans

*14. studenoga*

12 sati / Galerija Knifer / VEDRAN PERKOV, vodstvo kroz izložbu

13 sati / Eurodom, podzemna garaža / DRAGANA SAPANJOŠ: „Anomalye Anomale“,
božićni koncert za parking

*14. – 21. studenoga / 16 – 19 sati / Galerija Knifer*

Živimo u vremenu apsolutnog rasapa moralnih i društvenih normi, rastuće netrpeljivosti i isključivosti, ekonomske i egzistencijalne neizvjesnosti,socijalnih nepravdi, sukoba i ratova. Jasno je da umjetnici prema tomu ne mogu ostati indiferentni, već se osjećaju dužnima reagirati. Kada u društvunema stalnih i čvrstih uporišta, reprezentiranih kroz ulogu države,
njezinih zakona i građanskih normi, angažman umjetnika ne iznenađuje –  oni pokušavaju biti korektiv, faktor koji agitiranjem za ispravnost potiče i promovira vrijednosti zanemarene od ekonomsko-političkih struktura.

Ovogodišnje izdanje Performance Art Festivala trebalo je, međutim, dati nešto drugačiji pogled na performans kao granu umjetničkog izražavanja; trebalo je pomaknuti fokus s prevladavajuće struje umjetničkog društveno-političkog aktivizma na ponešto zanemaren segment performansa kao samog čina *izvođenja*, naizgled bez izravnih komentara na zbilju koja nas okružuje. (Samo naizgled.)

Novonastala situacija pandemije sve je zakomplicirala. Utjecala je i na samu (ne)mogućnost održavanja festivala, a time i na odabir radova koji će na njemu biti predstavljen. Kako bi ostao vjeran prvotnoj ideji, a uzimajući u obzir organizacijska i druga ograničenja, ovogodišnji festival
uključuje izvedbe uživo, performativne videoradove i fotografsku dokumentaciju performativnih radova te, naposljetku, pomno režiranu situaciju koja propituje samu ideju izvedbe participativnog događaja.

Na ovogodišnjem festivalu sudjeluje petero umjetnika. Pozvani autori nalaze inspiraciju u različitim vidovima umjetnosti: književnosti, kazalištu, glazbi, likovnim umjetnostima, scenografiji, filmu. Ili u kulturi, bilo da se radi o visokoj kulturi, popularnoj kulturi ili folkloru. Kombinacije navedenih polazišta rezultiraju začudnim hibridima, a sama izvedba ponekad
je prepuštena drugima.