Otvoreno novo pristanište Sakadaš

Otvoreno je novo turističkog pristaništa Sakadaš u Parku prirode Kopački rit. Otvaranju je nazočio župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izvođači radova, predstavnici Lučke uprave i kapetanije, te predstavnici turističkih organizacija.

Projekt izgradnje pristaništa na jezeru Sakadaš u Parku prirode Kopački rit financira se sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, iz Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ – Promicanje održivog korištenja prirodne baštine u nacionalnim parkovima i parkovima prirode. Ukupna vrijednost projekta iznosi 11.170.816,18 kn, od čega je 85% financirano sredstvima Europske unije, a 15% su javna sredstva. Provedba projekta predviđena je do kraja 2021. godine. Ovim projektom Javna ustanova Park prirode Kopački rit nastavlja s ulaganjima u posjetiteljsku infrastrukturu, a dovršenjem izgradnje nove infrastrukture pristaništa na jezeru Sakadaš završen je najveći i najzahtjevniji dio Projekta.

Tomislav Bogdanović, ravnatelj Parka prirode Kopački rit objasnio je što je sve obuhvaćeno projektom. – Projekt izgradnje pristaništa Sakadaš je projekt financiran iz paketa Konkurentnost i kohezija, a vrijedan je 11.170.000 kuna. U cijelosti će biti završen u rujnu ove godine, potpunom izgradnjom još jednog broda. Inače, kroz ovaj projekt postavili smo pet operativnih zadataka koji su se trebali realizirati, a prvi od njih tiče se provedbe građevinskih radova i postavljanja novog platoa, potom je bilo potrebno izgraditi pristanišni dio, zatim izradati elaborat o upravljanju posjetiteljima te na kraju nabaviti elektromotorne čamce. Izgradnjom pristaništa omogućili smo posjetiteljima da se na najsigurniji mogući način spuste do brodova, a posebnu pozornost pri tome smo pridali kategoriji osoba s invaliditetom. Također, vodili smo računa da pristanište ne ovisi o oscilacijama vode jer se sustav sam prilagođava vodostaju – istaknuo je Bogdanović i najavio povratak turista i organiziranih dolazaka u sljedećim tjednima.

Vlatka Gulan Zetić, voditeljica Službe zaštite prirode Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napomenula je kako je ovo samo jedan od projekata na kojem Fond surađuje s Parkom prirode Kopački rit. – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sufinancirao je ovaj projekt kroz nacionalnu komponentu u iznosu od 1,3 milijuna kuna, a to je samo jedan od projekata kojima Fond prati Park prirode Kopački rit, s obzirom da financijski sudjelujemo i u rekonstrukciji posjetiteljskih centara dvorca Tikveš. Što se tiče projekta izgradnje pristaništa on je izuzetno važan zbog infrastrukturnih sadržaja, ali i povećanja sigurnosti za posjetitelje koji na ovaj način dobivaju vrijedan i kvalitetan prostor za obilazak prekrasne prirode rita – kazala je Gulan Zetić.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja pozvao je sve posjetitelje da dođu u Kopački rit i upoznaju prekrasnu prirodu. – Otvorenje pristaništa Sakadaš izvrsna je prilika za pozivanje građana da posjete Kopački rit i ponovno osjete prirodu i povežu se s njom, posebno nakon dugog i iscrpljujućeg razdoblja pandemije koronavirusa. Čestitam JU PP-a Kopački rit na još jednom uspješnom projektu jer nakon malog Sakadaša imamo novo, moderno pristanište opremljeno kvalitetnom infrastrukturom i brodovima koji omogućuju uživanje u prirodnim ljepotama bez remećenja mira ovdašnje flore i faune – zaključio je Kreitmeyer.

Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije progovorio je o ogromnim turističkim potencijalima županije i nužnosti ulaganja u sadržaje i infrastrukturu. – Osječko- baranjska županija je izuzetno sretna što ima Kopački rit na svom području, a niz projekata kojima se radi na poboljšanju infrastrukture naše „europske Amazone“ su hvalevrijedni i donose korist prije svega u razvoju turizma u našoj županiji. Revitalizacija dvoraca Tikveš, spomenuta izgradnja pristaništa na jezeru Sakadaš te niz drugih investicija daju nam za pravo reći da Baranja i Osječko-baranjska županija snažno utiru put prema tome da postanu najjače destinacije kontimnentalnog turizma u Hrvatskoj. U tom kontekstu, želimo i dalje razvijati ponudu, sadržaje i infrastrukturne projekte kojima ćemo ostvariti dugoročni cilj, a to je snažna Slavonija i Baranja u gospodarskom i turističkom smislu. Sustavnim radom i predanim ulaganjima iskoristit ćemo ogromne turističke potencijale koje imamo i nastaviti pozitivne trendove na istoku Hrvatske – istaknuo je župan Anušić.

Otvaranjem novog pristaništa omogućit će se veća fluktuacija posjetitelja i lakši pristup plovilima, dok će nabava novog izletničkog elektrobroda koji je u izgradnji, pružiti posjetiteljima potpuno novi doživljaj flore i faune u Parku prirode Kopački rit.