Osječko-baranjska županija primjer dobrog prihvata raseljenih osoba

Prihvatni centar u Sportskoj dvorani Jug 2 u Osijeku obišli su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut i izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt te održali radni sastanak sa županom Osječko-baranjske županije Ivanom Anušićem, načelnikom Stožera CZ OBŽ Matom Lukićem te predstavnicima službi i institucija s područja Osječko-baranjske županije uključenih u prihvat raseljenih osoba iz Ukrajine.

O trenutnom stanju u prihvatu i zbrinjavanju raseljenih osoba iz Ukrajine govorio je Zvonko Grgec, pročelnik Područnog ureda CZ Osijek koji je nadležan za područje svih pet slavonskih županija. Župan Ivan Anušić naglasio je kako su se sve nadležne službe na području Osječko-baranjske županije pravovremeno uključile u pripreme za prihvat raseljenih osoba. Uspostavljena je kvalitetna organizacija i koordinacija svih službi, a polazna točka je bio program koji su kroz Akcijski plan „Slavonsko srce za obitelji iz Ukrajine“ pripremili Osječko-baranjska županija i Centar za nestalu i zlostavljanu djecu.

Nazočni predstavnici službi i institucija uključeni u rad Stožera CZ OBŽ predstavili su aktivnosti koje provode službe kojima rukovode. Između ostalog, istaknuto je kako se odmah po prihvatu raseljenim osobama osobama osigurava primjereniji kolektivni ili privatni smještaj, omogućava potrebna zdravstvena skrb, što je osobito važno za kronične bolesnike. Do sada je 37 učenika uključeno u nastavu u osnovnim i srednjim školama, 47 osoba uključilo se u tečaj hrvatskog jezika, usluge Info centra već su koristile 162 raseljene osobe, u suradnji s poslodavcima i resornim službama priprema se zapošljavanje raseljenih osoba, a već ih se 50-ak očitovalo kako žele zaposlenje, primjetno je kako je među njima veliki broj visoko stručno obrazovanih osoba, aktivnosti dječjeg kutka su stalne…

– Izvijestili smo Ravnateljstvo civilne zaštite o svim aktivnostima koje smo proveli od početka izbijanja rata u Ukrajini, ali i poteškoćama s kojima smo se u početku susretali. U ovom trenutku u smještajnim jedinicama koje je osigurao Stožer civilne zaštite nalazi se 200-njak osoba, a otprilike toliko ih je smješteno i u privatnim smještajima koji se također obilaze. Do sada smo osmislili niz korisnih „alata“ za olakšavanje boravka raseljenih osoba, od Info centra, dječjeg kutka, integracije djece u školama i tečajeva hrvatskog jezika, a sva otvorena pitanja koja smo imali riješili smo s Ministarstvom unutarnjih poslova i ostalim resornim tijelima. Dobili smo i povratne informacije od zainteresiranih poslodavaca, koji sve informacije mogu dobiti u Info centru, a osobe koje su iskazale interes za zaposlenjem, isti mogu tražiti nakon rješavanja svog statusa – rekao je nakon sastanka načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije Mato Lukić.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt pohvalio je aktivnosti Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije i objasnio ulogu HCK-a u brizi za raseljene osobe.

Mi pružamo psiho-socijalnu pomoć, radimo na spajanju obitelji i prijenosu informaciju između razdvojenih članova te nudimo humanitarnu pomoć. Uz to, svakog tjedna obilazimo i osobe koje su u privatnom smještaju, dok smo s osobama u kolektivnom smještaju svaki dan. Ono što nam je potrebno su prevoditelji zbog čega pozivam sve koji mogu pomoći da se jave, dok osobe koje su odlučile doći u Hrvatsku ne savladaju hrvatski jezik – rekao je Markt.

U zadnja 24 sata u Hrvatsku su ušle 202 osobe iz Ukrajine, a na području Osječko-baranjske županije smješteno je oko 1.000 osoba. Sustav funkcionira odlično, od lokalne, regionalne, nacionalne pa i međunarodne razine. Posložili smo sve elemente, od prihvata, smještaja i zbrinjavanja do integracije u društvo. Pohvaljujem Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije za sav uspješan rad od početka izbijanja rata, osmišljavanja Akcijskog plana te usvajanja naputaka s nacionalne razine. Raspisani su natječaji i za kolektivne smještaje, a otvoren je poziv i onima koji mogu ponuditi privatan smještaj te koristim i ovu priliku da pozovem sve koji to mogu da se jave i odazovu za pomoć – zaključio je ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut te izvijestio kako je u Hrvatsku od izbijanja rata u Ukrajini do danas ušlo 11.590 raseljenih osoba.

Nakon obilaska dvorane Jug 2, u kojoj se raseljene osobe samo kratko zadržavaju prije smještaja u primjereniji privatni ili kolektivni smještaj, sudionici radnog sastanka posjetili su Športski centar Olimpija u Osijeku u komu su smještene 22 raseljene osobe iz Ukrajine.

OBŽ