Osječko-baranjska županija je povukla najviše EU novca  u 2022.

Osječko-baranjska županija je povukla najviše EU novca  u 2022. godini u odnosu na ostale županije, 8,14 posto, a prva je i po trendu rasta povučenog novca u odnosu na 2021. godinu, za 60,2 milijuna kuna. Po stanovniku je povukla 515,58 kuna, što ju je svrstalo na peto mjesto, a na drugo po trendu rasta povučenog novca na godišnjoj razini iskazanom u postocima, za 81,77 posto. Pokazala je to analiza napravljena iz podataka o izvršenju proračuna županija za 2022. godinu. 

Među završenim strateškim projektima su, primjerice, Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće, sustavi navodnjavanja, Gospodarski centar OBŽ, Regionalni centri kompetentnosti, Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske, izgradnja Srednje škole Donji Miholjac i 10 nastavno-sportskih dvorana, a tu su i  strateški projekti gradova i općina.

Nakon uspješne energetske obnove 54 školskih i zdravstvenih objekata, među kojima su i tri doma za starije i nemoćne osobe, u djelatnosti školstva Osječko-baranjske županije osobito je važan projekt izgradnje I. gimnazije u Osijeku. Na području zdravstva u tijeku je izgradnja zgrade Objedinjenog hitnog bolničkog prijema unutar Kliničkog bolničkog centra Osijek, investicija je vrijedna 169 milijuna kuna. Nakon pripreme projektno-tehničke i ostale dokumentacije, za što je osigurano 35 milijuna kuna, osobita pozornost se usmjerava na izgradnju novog KBC-a Osijek, vrijednog više od dvije milijarde kuna.

Osječko-baranjska županija sustavno ulaže u izgradnju 16 sustava navodnjavanja koji su u različitim fazama izgradnje, od onih već u funkciji ili je izgradnja/dogradnja u tijeku do onih za koje se priprema projektna dokumentacija.

‘Osječko-baranjska županija prednjači u povlačenju sredstava Europske unije u razdoblju koje je iza nas, subjekti s područja Osječko-baranjske županije do sada su sudjelovali u 1672 projekta ukupne vrijednosti 1.2 milijarde eura. Značajan doprinos razvoju istoka Hrvatske uz brojne gospodarstvenike, gradove i općine daje i Osječko-baranjska županija. Samo u ovoj godini dovršena su četiri kapitalna infrastrukturna projekta, Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, Gospodarski centar Osječko-baranjske županije i dva regionalna centra kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke i Elektrotehničke i prometne škole Osijek. Riječ je o investicijama ukupno vrijednim više od 45 milijuna eura. Osječko-baranjska županija, posljednjih godina bilježi sve bolje poslovne rezultate, a ovim investicijama postavila ključne preduvjete za daljnje jačanje konkurentnosti u obrazovnim, društvenim i gospodarskim aspektima, posebice kroz snažnije pozicioniranje prema poslovnoj javnosti na nacionalnoj i regionalnoj razini.’ – komentira župan Ivan Anušić.

Projekt izgradnje prve faze Gospodarskog centra, vrijedan oko 9,5 milijuna eura, sufinanciran je iz fondova EU, a s obzirom na veliki interes za prostorom i događanjima možemo najaviti i drugu fazu vrijednu 115 milijuna eura. Riječ je o stvaranju velikog poslovnog parka sa više od 70.000 m2 izgrađenog prostora. Slijedi i izgradnja poslovnog tornja kao dodatnog prostora za poslovanje samih poduzetnika, pa i gospodarske komore drugih država koje želimo dovesti u Osijek kako bi pokrenuli gospodarsku suradnju i dolazak investitora. Treba izgraditi i dodatne zgrade koje će služiti za neke nove manifestacije.

Aktualni radovi na obnovi osječke Tvrđe su najveći u povijesti, a riječ je o jednom od strateških projekata Grada Osijeka vrijednom 16,9 milijuna eura, od čega je 8,9 milijuna eura bespovratnih sredstava. Na području grada Osijeka provode se EU projekti vrijedni 200 milijuna eura, poput modernizacije tramvajske infrastrukture, nedavno otvorenog podvožnjaka na ”Čepinskoj”, pročistača otpadnih voda, obnove Zračne luke Osijek, luke za rasute terete i drugih…

Sve prepreke su riješene i KBC Osijek će već iduće godine biti spreman za izgradnju. Gradi se i I. gimnazija, za sada županijskim novcem, a za daljnje financiranje čeka se natječaj iz NPOO. U novoj zgradi I. gimnazije planirano je 25 razrednih odjela za 610 učenika, očekuje se 70 zaposlenika od čega 57 profesora. (L.K.)

ŽUPAN.HR