1. Dani hrvatskog stočarstva

U Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije u Osijeku održani su 1. Dani hrvatskog stočarstva – jedinstveni godišnji stručni skup uzgajivača domaćih životinja. Cilj skupa je edukacija i informiranje sudionika, osobito uzgajivača iz najvažnijih područja stočarske proizvodnje, a sve radi kreiranja prijedloga, rješenja i zaključaka koji mogu doprinijeti održivosti i razvoju stočarske proizvodnje u Hrvatskoj u skladu s klimatskim i okolišnim ciljevima.

Skup je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a uz paneliste i ostale izravne sudionike skupa, svečanom otvorenju nazočili su župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede Zdravko Tušek, predstavnik uzgojnih udruženja Damir Horvatić, glavni tajnik Europskog udruženja uzgajivača simentalskog goveda i direktor Saveza uzgajivača goveda i organizacija za umjetno osjemenjivanje južne Njemačke Johan Ertl te drugi gosti, dok se video porukom obratio zastupnik u Europskom parlamentu Karlo Ressler.

HAPIH prvi puta organizira 1. Dane hrvatskog stočarstva, s obzirom da svi sektori u području stočarstva imaju svoja savjetovanja gdje razgovaraju o specifičnim temama, međutim postoji i puno zajedničkih tema o kojima treba promišljati. Upravo je to cilj ovog skupa, okupljanje i osnaživanje hrvatskih stočara, jer hrvatsko stočarstvo to zaslužuje. Tema današnje konferencije je budućnost hrvatskog stočarstva, u svijetlu svih izazova i teškoća u kojima se proizvodnja odvija, a vjerujem da ćemo na kraju ipak doći do zajedničkih zaključaka i rješenja – kazala je Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a te se osvrnula na izostanak svinjogojaca na konferenciji.

– Oni su podržali ovaj skup i bili su jedan od suorganizatora, međutim s obzirom na trenutne okolnosti, odlučili su da ipak neće sudjelovati, što je i razumljivo. Unatoč tome, vjerujem da ćemo uskoro održati 19. Savjetovanje Saveza uzgajivača svinja te da će nam se priključiti dogodine na novim Danima hrvatskog stočarstva – istaknula je Darja Sokolić.

Župan Ivan Anušić je naglasio kako je stočarstvo jedna od poljoprivrednih grana koja je izuzetno važna za Osječko-baranjsku županiju zbog čega pozdravlja organizaciju 1. Dana hrvatskog stočarstva u Osijeku.

– Neke teme koje su posebno aktualne, a tu prije svega mislim na afričku svinjsku kugu, moći ćemo danas komunicirati i uz to čuti i najnovije podatke. Drago mi je da se ovako važna konferencija organizira upravo u Gospodarskom centru OBŽ, kao potvrda onoga što smo više puta govorili, a to je da će GC OBŽ imati aktivnosti i događanja tijekom cijele godine, čime će se dodatno osnažiti gospodarstvo, poljoprivreda i turizam na našem području – poručio je župan.

Državni tajnik u Ministarstvo poljoprivrede Zdravko Tušek čestitao je HAPIH-u na organizaciji stručnog skupa.

– Danas želimo poslati jasnu poruku našim stočarima, poljoprivrednim proizvođačima i prerađivačima kako smo svi svjesni važnosti proizvodnje hrane i njezine samodostatnosti, zbog čega Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede prate rad ovog sektora te pružaju pomoć i podršku nizom mjera i programa. Određene stagnacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, potom rastom cijena inputa zbog rata u Ukrajini, pokušali smo zaustaviti čitavim nizom mjera pomoći kako bi zaustavili negativne trendove. Na početku novog programskog razdoblja u našem strateškom planu odredili smo da će stočarstvo imati prioritet. Planiramo ga podržati kroz mjere potpore dohotku, ali i mjerama za investicije prilikom čega će imati prednost i kod bodovanja i kod ocjenjivanja – rekao je Tušek.

Nakon uvodnih obraćanja održane su dvije panel rasprave na temu budućnosti hrvatskog stočarstva, i to s pogledom s razine donositelja odluka te malih poljoprivrednika.

OBŽ