Oprezno s osobnim podatcima!

Slavonska šestorka na nezakonit način pribavljala je osobne podatke, sklapala ugovore s teleoperaterima i kupovala mobitele u ime i na teret oštećenih osoba, te pričinila materijalnu štetu više od 260.000 kuna.

Policijski službenici Kriminalističko-obavještajne službe Policijske uprave osječko-baranjske, u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, dovršili su kriminalističko istraživanje nad šest hrvatskih državljana s područja Osječko-baranjske županije zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela prijevara, nedozvoljene uporabe osobnih podataka, krivotvorenja isprave i prikrivanja.

Sumnja se da su 39-, 40- i 49-godišnjak na nezakonit način pribavljali osobne podatke hrvatskih građana te su temeljem tih podataka preko web trgovina više telekomunikacijskih operatera sklapali ugovore za telekomunikacijske usluge i kupovali mobilne telefone u ime oštećenika, a bez njihovog znanja. Nakon sklapanja ugovora osumnjičeni su preuzimali mobitele, a računi za mobitele i sklopljene telekomunikacijske usluge dolazili su na adrese građana. U cilju prikrivanja kaznenog djela preostala trojica osumnjičenih (38, 39 i 49) otkupljivali su protuzakonito pribavljene mobitele i dalje ih preprodavali putem internetskih oglasnika.

Ukupno pričinjena materijalna šteta iznosi preko 260.000,00 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih dovedeni su pritvorskom nadzorniku, dok je protiv druge trojice podnesena kaznena prijava redovnim putem.

Policija savjetuje:

Uslijed krize izazvane pandemijom COVID-a 19, građani i tvrtke koriste digitalna i internetska rješenja više nego prije. Promjene u načinu života koje su se pojavile tijekom pandemije, poput rada putem interneta i raširene internetske kupovine, vjerojatno neće nestati nakon završetka pandemije. Stoga pozivamo građane da se drže savjeta i preporuka policije iz letka Internetska sigurnost doma, a posebno pozivamo na oprez prilikom dijeljenja osobnih podataka, jer mogu biti iskorišteni i za sklapanje lažnih pretplatničkih ugovora. Ukoliko građani zaprime račune za mobilne uređaje koje nisu kupili ili im se dostave ugovori za usluge koje nisu sklopili, savjetujemo da se žurno obrate telekomunikacijskom operateru i kazneno djelo prijave policiji.

PU Osječko-baranjska