Okrugli stol projekta ‘Manjine kao mostovi između zajednica’

Sudionici projekta „Manjine kao mostovi između zajednica” održali su u Pečuhu okrugli stol. Na sastanku se govorilo o ulozi koju ispunjavaju u turizmu i kulturi Mađari u Hrvatskoj i Hrvati u Mađarskoj.

Uloga nacionalnih manjina ključna je u izgradnji dobri odnosa između zemalja i međusobnom upoznavanju kulture. S tim u svezi je i prekogranični projekat Europske unije pod nazivom „Manjine kao mostovi između zajednica”, kojega su pokrenuli Demokratska zajednica Mađara Hrvatske (DZMH), Hrvatska samouprava grada Pečuha, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, kao i Kulturna četvrt Zsolnay iz Pečuha, s ciljem međusobnog promoviranja manifestacija s obje strane granice.

Posljednji okrugli stol održan je u Pečuhu 19. svibnja, u Hrvatskom klubu Augusta Šenoe, na kojem je DZMH predstavljao njen izvršni predsjednik, Oliver Matijević. Na sastanku su još sudjelovali Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, István Blažetin, predsjednik Hrvatske samouprave grada Pečuha, János Fuzik generalni konzul Mađarske u Osijeku i Drago Horvat, generalni konzul Hrvatske u Pečuhu.

Na okruglom stolu raspravljali smo o ulozi koju ispunjavaju u turizmu i kulturi Mađari u Hrvatskoj i Hrvati u Mađarskoj. Međusobno sudjelovanje na manifestacijama ili zajednički kulturni i turistički programi dobra su osnova za daljnje razvijanje odnosa između dvaju zajednica – izjavio je mađarski list Kepes Ujsag Oliver Matijević, dodajući kako je, u interesu uzajamnog promoviranja kulturnih manifestacija obaju regija, pokrenuta Facebook stranica pod nazivom HOP on Osijek/Pécs.

Kepes Ujsag