Na snazi “žuti alarm”

Na vrhuncu toplinskog vala u većini Hrvatske i okolnih zemalja očekuje se najviša dnevna temperatura između 35 °C i 40 °C. Zbog lokalnih uvjeta ona će ponegdje biti niža, ali ne isključujemo mogućnost niti za više vrijednosti – stoji, među ostalim, u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Danas se očekuje temperatura i do 34 stupnja u Osijeku, u četvrtak i oko 36, a u petak i subotu temperatura u OBŽ može rasti i do 38 i više stupnjeva.

Od četvrtka, 21. srpnja, na snazi i ‘žuti alarm’. Vrijedi od 21.07.2022 00:00:00 do 21.07.2022 23:59:59, stupanj pripravnosti: Žuto – Toplinski val! Maksimalna temperatura > 35 °C, BUDITE NA OPREZU zbog vrućina koje se očekuju. Mogući su zdravstveni rizici među osjetljivom populacijom, ponajprije kod starijih i kod male djece – najavljuje DHMZ.

Povećane količine UV zračenja koje stižu do tla i modni trend lijepoga tena, čine prijeko potrebnim da se javnost izvijesti jednostavnim, svima razumljivim informacijama o stupnju opasnosti od UV zračenja. Zajedničkim djelovanjem Svjetske zdravstvene organizacije (World Health Organization – WHO), Svjetske meteorološke organizacije (World Meteorological Organization – WMO), Programa Ujedinjenih naroda za okoliš (United Nations Environment Programme – UNEP) i Međunarodne komisije za zaštitu od neionizirajućeg zračenja (International Commission on Non-Ionizing Radiation Protection – ICNIRP) stvorena je nova veličina – UV INDEKS.

UV indeks je broj koji pokazuje stupanj opasnosti od UV zračenja. Što je on veći, veća je i opasnost od štetnog djelovanja UV zračenja.

UV indeks:

  • stupanj opasnosti od UV zračenja
  • povezan je s učincima na kožu
  • prognozira se za sutrašnji dan
  • potrebno je poduzeti zaštitne mjere
  • veći UV indeks, veća opasnost

Kao i UV zračenje, UV indeks se mijenja i tijekom dana i tijekom godine.

Procjene UV indeksa za sredinu ljeta, za vedar dan, pokazuju da od 12 do 14 sati postoji vrlo visoka opasnost od UV zračenja. Sat vremena prije i sat nakon toga kritičnog perioda opasnost je visoka. Ujutro u 9 i 10 sati, te poslijepodne u 16 i 17 sati opasnost je umjerena, dok rano ujutro i kasno poslijepodne ne postoji gotovo nikakva opasnost od UV zračenja.

Promatranjem vedrih dana tijekom cijele godine utvrđeno je da najveća opasnost prijeti u svibnju, lipnju, srpnju i kolovozu, kada je UV indeks vrlo visok. Visoke vrijednosti su u travnju i rujnu, a umjerene u ožujku i listopadu. Tijekom zimskih mjeseci UV indeks je minimalan i nije potrebna posebna zaštita, osim za skijaše i ljude koji borave u planinama.

Opisane vrijednosti su samo procjena UV indeksa za područje Hrvatske, što ne znači da u posebnim uvjetima jake refleksije UV indeks ne može biti i veći.

Izvor: DHMZ