Održano javno savjetovanje za dva zanimljiva projekta


Idejni projekti „Uređenje Šećeranskog jezera“ i „Nova gradska knjižnica (obnova starog mlina)“ bili su tema javnog savjetovanja koje je u ponedjeljak u Etnološkom centru baranjske baštine organizirao Grad Beli Manastir.

Ovlašteni arhitekti  Sabina Sabljić i Bruno Andrašić predstavili su svoja idejna rješenja koja bi trebala biti izvedena kroz Intervencijski plan Grada Belog Manastira i Općine Darda kroz ulaganja predviđena akcijskim planom sa svrhom održive fizičke, socijalne i gospodarskeregeneracija Grada Belog Manastira i Općine Darda s ciljem smanjenja socijalnih nejednakosti, isključenosti i siromaštva.

Projekt Brune Andrašića “Nova gradska knjižnica(obnova starog mlina)” je još uvijek u povojima, a ukoliko se ostvari Gradska knjižnica bi trebala preseliti u stari beljski mlin koji je sagrađen početkom 20. stoljeća, te je bio u vlasništvu belomanastirskog poduzetnika Đure Langa.


Uz knjižnicu trebao bi niknuti i natkriveni paviljon površine od oko 250 kvadratnih metara koji bi funkcionirao kao prostor za javna okupljanja, događanja u organizacija grada i same knjižnice, a prostor današnje knjižnice u Centru za kulturu trebala bi zauzeti Glazbena škola.

Troškovi se procjenjuju na oko 9 milijuna kuna, što uključuje samu izgradnju, te tehničko opremanje zdanja, a povećanjem prostora Gradske knjižnice planira se i otvaranje novih radnih mjesta.


Pored knjižnice predstavljeno je i idejno rješenje arhitetktice Sabine Sabljić “Uređenje Šećeranskog jezera”. Tema ovog projekta je bila analiza potencijala lokacije Šećeranskog jezera,a postavljeni cilj da se ova lokacija kroz temu turizma i kulture provuče na način da se obnovi vizura grada i općine, te da se stvore uvjeti za razvoj industrije i poduzetništva na ovom području. Kako je istaknula arhitektica Sabina Sabljić, projekt bi se trebao ostvariti preko nekoliko točaka.

{mp3}2017/Sabljić2-Šeć.jezero(za web){/mp3}

{mp3}2017/Sabljic3jezero{/mp3}

Uređenje bi se trebalo odvijati po najvišim ekološkim standardima, te bi cjelokupan prostor trebao biti i energetski samoodrživ preko solarnih stabala koja se planiraju postaviti diljem lokacije.

{galerija}BM2017/jezeroprojekt{/galerija}

Zadnja točka će imati dvojaku ulogu, a riječ je o svojevrsnom zaštitnom paravanu prema međi tvornice, čija uloga bi trebala biti i zaštita od pogleda na devastiranu tvornicu, ali isto će  tako i omogućiti posjetiteljima upoznavanje s temom.

{mp3}2017/Sabljic4jezero{/mp3}Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u skladu s Operativnim programom „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. i metodologijom provedbe Programa regeneracije, podupire financiranje gore navedenih projekata.

Sve dodatne prijedloge ili primjedbe vezane uz idejne nacrte projekata moći će se dostaviti i Upravnom odjelu za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove do kraja srpnja na sljedeće načine:

– putem e-maila na adresu: graditeljstvo@beli-manastir.hr
– pozivom na broj telefona : 031/710 210  
– osobnim dolaskom u prostorije Grada Belog Manastira, na adresi Kralja Tomislava 53, Beli Manastir (radnim danom u vremenu od 08.00 do 12.00 sati).