Održane berbene svečanosti u Batini

I ove godine je DZMH ogranak Batina održala svoju najveću manifestaciju, tradicionalne Berbene svečanosti, koje odaju počast tradiciji vinogradarstva i vinarstva u selu. Ova manifestacija je ujedno i prigoda kako bi svake godine iznova ugostili pobratimljena naselja i udruge s kojima njeguju dobre odnose.

Posjetitelje su u centru sela očekivali izložbeni štandovi, gdje su lokalni proizvođači nudili svoje proizvode. U predvorju kino dvorane održana je izložba slika amaterske likovne sekcije Zajednice Mađara Daruvar. Ove godine održan je i jedan zanimljiv program, naime udruga iz Vinkovaca, Vrijedne ruke, održala je prezentaciju narodne nošnje i to su, u skladu s događanjem, izloženi komadi isključivo s detaljima vinove loze.

Slično kao i na dosadašnjim berbenim svečanostima, program je započeo mimohodom folklornih skupina. Povorka plesača u narodnim nošnjama, na čelu sa sucem i sutkinjom, uz glazbenu pratnju, krenula je s početka sela ispred Vatrogasnog doma, pa sve do centra sela. Šarolika povorka u centru sela zaplesala je čardaš i time još više oraspoložila atmosferu.

U kulturnom programu su, osim domaćina, točnije odrasle plesne skupine Kisasszonyok és Legények i dječje plesne skupine Liliom, nastupile folklorne skupine iz Gajića, Rakitovice, Osijeka, Novog Bezdana, Vardarca, Velike Pisanice, Darde i iz mjesta Bogyiszló iz Mađarske.

Niz inozemnih gostiju proširili su gradonačelnici i predstavnici iz mađarskih mjesta Báta, Érsekhalma i Kölked, kao i iz vojvođanskog Bezdana, te članovi umirovljeničke udruge iz Ludasa. Prisutni su bili i János Magdó, generalni konzul Mađarske u Osijeku, Stipan Šašlin, načelnik Općine Draž i Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH.

Svečanost je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine, Zaklade Bethlen Gábor i Općine Draž.

Tekst: Kepes Ujsag
Prijevod: Izabela Šegota