Održana žetvena svečanost u Zmajevcu

Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca, prošli mjesec održalo je Žetvenu svečanost, čiji je najvažniji cilj oživljavanje mađarskih običaja, ali je to ujedno i prilika za svečano obilježavanje žetve u Zmajevcu, gdje se ne uzgaja samo vinova loza, već mnogima egzistenciju pruža i uzgoj žitarica.

Žetva je kod naših predaka imala važnu ulogu u prikupljanju žitarica, ali onima koji i danas žive na selu jednako je važna. Imajući to u vidu, Kulturno-umjetničko društvo Baranyai Júlia iz Zmajevca organiziralo je 2. Žetvenu svečanost.

U dvorištu Čokot čarde, u Katoličkom surduku, u centru svečanosti bio je narodni ples, djeca su mogla okušati svoje vještine u tradicionalnim narodnim igrama, a plesna zabava, kao završnica svečanosti, bila je namijenjena odraslima. Program je otvorio Olivér Matijević, izvršni predsjednik DZMH, koji je zajedno s Atilom Horvatom i Melisom Fabijan, predsjednikom i tajnicom Kulturno-umjetničkog društva Baranyai Júlia i domaćinima događanja, pozdravio prisutne. Nakon toga su u prigodnom programu folklorna plesna skupina Csárdás iz Suze, plesna skupina mladih Kisasszonyok és Legények, kao i dječja plesna skupina Liliom iz Batine i dječja plesna skupina Csillagszemű iz Belog Manastira, pokazale svoje plesne igre i koreografije. Prisutna djeca mogla su isprobati svoje spretnosti u različitim narodnim igrama. Jako je bilo popularno trčanje u vrećama, probiranje graha i bacanje potkova. Zračni dvorac se ne može uvrstiti u tradicionalnu kategoriju, unatoč tomu djeca su u njemu našla mnogo zadovoljstva. Na kraju je održana plesna zabava, koju su vodili svirači iz susjednog Podolja i Suze, Jožef Keresteš i Goran Kurel.

Žetvena svečanost održana je uz potporu Savjeta za nacionalne manjine.

Kepes Ujsag