Nova potpora obnovi reformatske crkve u Kotlini

Ministarstvo kulture i medija RH odobrilo je ove godine novu potporu u iznosu od 700.000,00 kuna za daljnju obnovu reformirane crkve u Kotlini.

U proteklim desetljećima najveći dio vjerskih objekata koja koriste Mađari u Hrvatskoj dospjela su u jako oronula stanja. Za zaštitu i obnovu istih, DZMH je proteklih godina uspjela priskrbiti značajne svote iz hrvatskih i mađarskih izvora, tako je većina tih objekata obnovljena, dok ostatak još čeka na radove.

Jedino veći iznos potpore dobili su mauzolej rimskog cara Dioklecijana u Splitu (1,5 milijuna) i katedrala Svetoga Jakova u Šibeniku (750 tisuća)

U ove posljednje ubraja se i reformirana crkva u Kotlini. Izgrađenom objektu na padini brda kroz stoljeća su se pomakli temelji, pa je tornju prijetilo urušavanje. Uz posredovanje DZMH, stručni talijanski tim je 2019. godine spasio crkvu. To su bili stručnjaci koji su učvrstili i temelje tornja u Pizzi, pa su nakon toga mogla uslijediti i ostala obnavljanja na objektu. Nakon prošlogodišnjeg rekordnog iznosa od 900 tisuća kuna, ove godine je Ministarstvo kulture i medija odlučilo o novom velikom iznosu potpore, ovaj puta je ovome cilju namijenjeno 700 000 kuna. Dodijeljena svota značajna je i iz razloga jer je od 924 predanih zahtjeva, 342 odobreno, a među njima je samo crkva u Kotlini, zajedno s mauzolejem rimskog cara Dioklecijana u Splitu (1,5 milijuna) i katedralom Svetoga Jakova u Šibeniku (750 tisuća), dobila veći iznos potpore. Plan stručne obnove crkve nastao je uz potporu vlade Mađarske.

– Za DZMH uvijek je od velikog značenja bila zaštita naše izgrađene baštine, bilo da je riječ o vjerskim ili društvenim objektima. Dokaz tomu je i što smo pored obnove brojnih domova kulture, škola i vrtića veliki naglasak stavili i na obnovu crkava koje koriste pripadnici mađarske zajednice. Tako smo proteklih godina započeli, među ostalima, i obnovu reformirane crkve u Kotlini, koju smo, bez pretjerivanja možemo reći, spasili od urušavanja – izjavio je Róbert Jankovics, predsjednik DZMH i saborski zastupnik Mađara.

Širenje reformirane vjere donijelo je korjenite promjene u vjerskom životu mještana. Prvi poznati svećenik nove vjere bio je imena Andraš, od 1659. godine zajednici je služio slijedeće 24 godine. Podataka o vremenu izgradnje crkve, koja stoji na sredini doline, nema. Više puta je popravljana, 1803. godine izgorjela je u potpunosti zajedno s školom. Odmah su započeli s izgradnjom nove koja je završena za 3 godine. Vjernici reformirane vjeroispovjesti u Kotlini još i danas idu u tu crkvu.

Kepes Ujsag