Održana Završna konferencija Regionalnog znanstvenog centra Panonske Hrvatske

U Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku održana je 10. travnja 2024. godine završna konferencija projekta Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske. Projekt je pokrenut s ciljem usmjeravanja darovitih učenika u STEM područja, ali i jačanje kompetencija nastavnog osoblja koje će raditi s darovitim učenicima. Sjedište je RZC-a u OŠ „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom s ispostavama u OŠ Josipa Kozarca Slatina i OŠ Suhopolje. Nositelj je projekta Osječko-baranjska županija s kojom je u provedbi sudjelovalo 10 projektnih partnera: Virovitičko-podravska županija, OŠ „Josip Kozarac“, Josipovac Punitovački, OŠ Josipa Kozarca Slatina, OŠ Suhopolje, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Poduzetnički inkubator BIOS Osijek, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Vitensenteret Innlandet Gjøvik, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split te Fakultet primijenjene matematike i informatike Osijek. Ukupne je vrijednosti 2.719.417,79  i financiran je iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014.-2021. te sredstvima Državnog proračuna Republike Hrvatske iz programa Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva.

Uz učitelje, profesore, ravnatelje škola, predstavnike obrazovnih institucija i projektnih partnera, završnoj konferenciji nazočili su i državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić, ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić te zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković.

Zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić rekao je kako je iznimno važan rad s darovitom i visokomotiviranom djecom jer su ona pokretač razvoja našeg društva:

Josip Miletić

Državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja  i fondova EU Domagoj Mikulić rekao je kako je Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske jedan od 4 takva centra u RH financiran kroz Europski gospodarski prostor:

Domagoj Mikulić

Ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Vesna Šerepac rekla je kako ovi projekti znače ulaganje i u sadašnjost i u budućnost:

Vesna Šerepac

Ravnateljica OŠ „Josip Kozarac“ u Josipovcu Punitovačkom Sanja Kanisek Kuric rekla je koje su sve prednosti provođenja ovog projekta:

Sanja Kanisek Kuric

Jedan od partnera u projektu je i Grad Osijek, a o njegovoj provedbi u koji se uključio Poduzetnički inkubator Bios govorila je zamjenica gradonačelnika Osijeka Jasenka Crnković:

Jasenka Crnković

OBŽ