Održana radionica o uvođenju eura

Velika vijećnica Skupštine Osječko-baranjske županije bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, a povod tomu je radionica o uvođenja eura, namijenjena poduzetnicima, osobito predstavnicima malih i srednjih poduzeća, obrtnicima, OPG-ovima, udrugama potrošača te službenicima i dužnosnicima jedinica lokalne i regionalne samouprave. Radionicu je organiziralo Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj u suradnji s centrom Europe Direct Osijek, Ministarstvom financija, Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Javnom ustanovom Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije.

Sudionike radionice uvodno su pozdravili Brigita Ivoševac u ime Europe Direct Osijek i ravnatelj JU Županijska razvojna agencija Osječko-baranjske županije Denis Ćosić, a potom su uslijedila predavanja predstavnika Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, odnosno stručnjaka koji su uključeni u proces uvođenja eura.

Teme radionice odnosile su se na glavne odrednice postupka uvođenja eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj sadržane u krovnom Zakonu o uvođenju eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, što je Etički kodeks i zašto bi se poslovni subjekti koji su u direktnom odnosu s potrošačem trebali priključiti toj inicijativi, koje su najvažnije aktivnosti i potrebne zakonske prilagodbe u postupku uvođenja eura za gospodarstvenike i tijela javne vlasti, a predstavljena su i iskustva iz drugih zemalja članica gdje je euro zajednička valuta.

Kako je istaknula Brigita Ivoševac, šest mjeseci dijeli nas od dana kada euro postaje službena valuta u Republici Hrvatskoj. Hrvatska ispunjava sve kriterije i spremna je za uvođenje eura 1. siječnja 2023. godine, ukoliko se to službeno i potvrdi u odluci Vijeća EU-a tijekom srpnja. Proces uvođenja nove valute zahtjeva prilagodbe i promjene, kako poslovnih procesa tako i pravovremeno osposobljavanje radnika za rad u novoj službenoj valuti. Izrazito je važno ne podcijeniti opseg aktivnosti i prilagodbe koje je potrebno poduzeti kako bi se svaki poslovni subjekt pravovremeno pripremio za poslovanje u novoj službenoj valuti.